Paus feliciteert Andreotti alsof niets is gebeurd

Vorige week wekte het al verbazing dat Giulio Andreotti, zeven maal minister-president van Italië, in alle media prominent de pauselijke audiëntie van de huidige premier D'Alema van commentaar mocht voorzien....

WILLEM BEUSEKAMP

Ter herinnering: Andreotti is een van die roemruchte politieke grootheden die in 1993 het veld moesten ruimen in het kader van de grote Italiaanse schoonmaak, de actie Schone Handen. Andreotti wordt vervolgd wegens corruptie, oplichting en opdracht tot moord op een journalist die er allemaal te veel van wist.

Vorige week werd Andreotti 80 jaar, en alsof er niets aan de hand was werd zijn verjaardag uitbundig gevierd in de Italiaanse Senaat. Want Andreotti is, net als de Chileen Pinochet, benoemd tot senator voor het leven. Dat is veel belangrijker dan een mogelijk strafproces, dat er volgens menigeen trouwens toch nooit van zal komen.

In een enkel commentaar wordt het feestje in de Senaat gezien als veelzeggend symbool van ongewijzigde politiek, ondanks de revolutionaire veranderingen van de afgelopen jaren in Italië. Om dat te onderstrepen las Andreotti in het bijzijn van alle hooggeplaatste feestvierders een gelukstelegram voor dat de paus hem persoonlijk had gestuurd.

Alles is vergeten en vergeven. Zelfs premier D'Alema, wiens vroegere communistische partij PCI altijd overhoop lag met Andreotti en zijn christen-democraten, had hem nog gebeld: met de beste wensen.

Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden