Paus biedt excuses aan voor 'wandaden van de kerk'
Paus Franciscus heeft donderdag (lokale tijd) zijn excuses aangeboden voor de wandaden van de katholieke kerk tijdens de kolonisatie van Amerika en riep op tot een sociale beweging die het 'nieuwe kolonialisme' zou vernietigen, dat ongelijkheid, materialisme en uitbuiting voedt.
Zijn toespraak in Bolivia, waar indianengroepen, activisten, boeren en vuilnismannen bijeen waren gekomen om de paus te horen, was ongekend fel. Hij omschreef 'de onbelemmerde jacht op geld' als 'de uitwerpselen van de duivel' en beschuldigde wereldleiders van 'lafheid' omdat ze weigeren de aarde te beschermen tegen uitbuiting.
'Het zijn altijd de arbeiders en de armen die de broekriem moeten aanhalen', zei de paus. De schuldigen zijn volgens hem grote bedrijven, leeninstanties, vrijehandelsverdragen en opgelegde bezuinigingen.
Daarna stak Franciscus de hand in eigen boezem. 'Sommigen zeggen terecht: de paus heeft het over kolonialisme, maar hij vergeet daarbij de kerk. (...) Ik zeg dit met spijt: vele zware zonden zijn begaan tegen de inheemse Amerikaanse volkeren in Gods naam. Ik wil nederig om vergeving vragen, niet alleen voor de wandaden van de kerk zelf, maar ook voor de misdaden tegen de oorspronkelijke volkeren tijdens de zogenoemde verovering van Amerika. Er was zonde, heel veel zelfs.'
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Pope Francis in Bolivia just used the strongest language I can remember a pope using about the rights of the poor and of social justice.
— James Martin, SJ (@JamesMartinSJ) 6 september 2016
Vergeving
In 2007 kreeg paus Benedictus veel kritiek toen hij tijdens zijn bezoek aan Brazilië zei dat de indianen van Latijns Amerika er 'zwijgend naar verlangden' om christen te worden toen de Spaanse en Portugese veroveraars kwamen. De paus zei dat hij niet de eerste katholieke geestelijke is die toegeeft dat de kerk misdaden heeft begaan tegen de inheemse bevolking. 'Maar we hebben nooit excuses aangeboden, en daarom vraag ik nu om vergeving.'
De toespraak kreeg een warm applaus van de indianen en internationale activisten die de bijeenkomst bijwoonden. Volgens de Mexicaanse bisschop Raul Vera werkte de katholieke kerk tijdens de kolonisatie mee met de Spanjaarden om van de inheemse bevolking slaven te maken.