Paus bidt met slachtoffers priesters

Paus erkent dat kerk fouten heeft gemaakt...

WASHINGTON In zijn poging de pedofilieschandalen in de Amerikaanse katholieke kerk te bezweren, is Paus Benedictus XVI bereid veel verder te gaan dan zijn voorganger Johannes Paulus II.

Donderdag ontmoette hij vijf slachtoffers van seksueel misbruik door priesters, nu volwassen mannen en vrouwen. Hij bad met hen en sprak met ieder een paar minuten apart. Enkelen huilden na afloop. De ontmoeting, in de kapel van de Vaticaanse nuntius in Washington, stond niet op het programma en werd pas achteraf bekendgemaakt. De paus had er zelf om verzocht, zei het Vaticaan.

Het misbruikschandaal speelt een centrale rol tijdens het vijfdaagse pausbezoek aan de Verenigde Staten. Eerst zei de paus in het vliegtuig dat hij er ‘beschaamd’ over was en het aan de orde zou stellen. Woensdag erkende hij tegenover een zaal vol bisschoppen dat de kerk ‘soms erg slecht is omgegaan’ met het schandaal.

Tijdens zijn openluchtmis in het honkbalstadion van de Washington Nationals sprak Benedictus over de slachtoffers: ‘Geen woorden van mij kunnen de pijn en de schade beschrijven die door zulk misbruik worden veroorzaakt. Noch kan ik de schade toereikend beschrijven die is aangericht binnen de kerkgemeenschap.’

Het schandaal, dat in 2002 aan het licht kwam, heeft de katholieke kerk in de VS op haar grondvesten doen schudden en is nog niet afgelopen. De omvang is verbazingwekkend: volgens de jongste gegevens van de kerk hebben meer dan vijfduizend priesters meer dan 14 duizend kinderen en tieners misbruikt. Schikkingen, therapie en juridische kosten hebben de kerk 2, 3 miljard dollar gekost. De reputatieschade is ook groot, niet in de laatste plaats omdat kerkelijke leiders de daders lang de hand boven het hoofd hebben gehouden.

‘Mijn hoop is hersteld vandaag’, zei een van de slachtoffers na zijn ontmoeting met de paus. Benedictus had openhartig met hem gesproken en langer dan verwacht, zei hij. Een ander had de paus gezegd ‘dat er een kanker groeit in zijn kerk en hij er iets aan moet doen’. Hij had het gevoel gekregen dat de slachtoffers nu op meer hulp van de kerk konden rekenen.

Maar de reactie van slachtofferorganisaties was lauw. ‘Dit is een kleine stap vooruit op een lange weg, die allang had moeten worden gezet’, zei een leider van het Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP), dat niets wist van de ontmoeting.

Hij was blij voor de vijf slachtoffers, maar riep de kerk op tot echte hervormingen in de hiërarchie. ‘Geen kind is nu veiliger door de woorden van de paus’, zei een andere woordvoerder. Bij de openluchtmis deelde SNAP folders uit die opriepen het alarmnummer 911 te bellen bij verdenking van misbruik.

Los van het gevoelige misbruik-thema leidt het eerste Amerikabezoek van de nieuwe paus tot het gebruikelijke enthousiasme. Langs de routes van de pausmobiel staan vooral veel immigranten uit Latijns-Amerika en Azië.

Vrijdag sprak Benedictus in New York als derde paus in de geschiedenis de Verenigde Naties toe. Hij waarschuwde dat landen die unilateraal optreden in de wereld het gezag van de VN ondergraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.