nieuws

Paus: Biden mag communie blijven ontvangen, ondanks opvattingen over abortus en homohuwelijk

Van paus Franciscus mag de Amerikaanse president Joe Biden gewoon de communie blijven ontvangen, ook al is hij voor het recht op abortus en het homohuwelijk. Dat vertelde Biden na een ontmoeting met de paus in het Vaticaan. Sommige Amerikaanse bisschoppen vinden dat Biden de communie ontzegd moet worden omdat zijn standpunten niet zouden stroken met het katholieke geloof.

Redactie
Joe Biden en zijn vrouw Jill (links) tijdens het bezoek aan paus Franciscus.  Beeld EPA
Joe Biden en zijn vrouw Jill (links) tijdens het bezoek aan paus Franciscus.Beeld EPA

Biden is van Ierse afkomst en praktiserend katholiek. Hij draagt een rozenkrans en gaat elke zondag naar de mis. Op zijn bureau in de Oval Office staat een portret van Franciscus. De ontmoeting van de twee meest prominente katholieken ter wereld, zoals persbureau Reuters ze noemde, duurde 75 minuten, langer dan gepland en aanzienlijk langer dan de gesprekken van de paus met Bidens voorgangers Trump (30 minuten) en Obama (52 minuten).

Vooraf hadden conservatieve Amerikaanse katholieken de paus gevraagd om Biden te veroordelen wegens zijn steun voor het recht op abortus. ‘Beste paus Franciscus, u heeft duidelijk gezegd dat abortus ‘moord’ is. Bekritiseer president Biden over deze cruciale kwestie, alstublieft. Zijn niet-aflatende steun voor abortus brengt de kerk in verlegenheid en is een schandaal voor de wereld’, twitterde bisschop Thomas Tobin.

Volgens Biden heeft hij niet met de paus over abortus gesproken. ‘We spraken alleen over het feit dat hij blij was dat ik een goede katholiek was en dat ik de communie zou moeten blijven ontvangen’, zei hij na afloop. Eerder zei de paus dat katholieke politici die abortus steunen met ‘compassie en tederheid’ behandeld moeten worden. Zij moeten gewoon de communie krijgen, ook al beschouwt de kerk het afbreken van een zwangerschap als moord. ‘De communie is geen prijs voor perfecte mensen, de communie is een geschenk, de aanwezigheid van Jezus en zijn kerk’, aldus de paus. Bisschop Tobin reageerde teleurgesteld na het gesprek tussen Franciscus en Biden: ‘De kerk heeft haar profetische stem verloren.’

Gesprek met Macron

Na de audiëntie bij de paus volgde een gesprek tussen Biden en de Franse president Emmanuel Macron. Biden erkende dat het Amerikaanse optreden rond het defensiepact Aukus ‘onhandig en weinig elegant’ was. Zonder Frankrijk of andere Europese bondgenoten in te lichten sloten de Verenigde Staten een pact met Australië en Groot-Brittannië. Daarbij kreeg Australië de gelegenheid om Amerikaanse kernonderzeeërs te kopen, waardoor het een streep haalde door een miljardenorder voor Franse onderzeeërs. Frankijk was woedend en voelde zich bedrogen.

Biden zei ‘een grote genegenheid voor Frankrijk te hebben, het land dat de oudste bondgenoot van de VS is’, Macron merkte op dat het gesprek slechts ‘het begin van een proces van vertrouwen is’. Net als in de liefde ‘zijn verklaringen goed, maar daden beter’, aldus Macron.

Biden is in Europa voor een diplomatieke marathon die hem nog langs de G20-top in Rome en de klimaattop COP26 in Glasgow zal voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden