Paus balanceert op rand van de dood

In een officieel bulletin meldde het Vaticaan vrijdagavond dat de toestand van paus Johannes Paulus II zienderogen verslechterde. Vooral de hart- en longfuncties van de 84-jarige paus namen snel af en de paus zou al buiten bewustzijn zijn....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

In de speciale mis, die iets na zevenen in de Sint Jan van Lateranen in Rome begon, en bedoeld was om voor de stervende paus te bidden, verklaarde kardinaal Camillo Ruini, de vicaris van Rome die de dienst leidde, dat 'onze paus de Heer reeds kan zien en aanraken'. Op het Sint Pietersplein begonnen vanaf dat moment vele honderden mensen samen te stromen, opkijkend naar de hoge vensters van de pauselijke vertrekken, stil, sereen, soms in gebed.

Eerder op de dag, toen er nog hoop was, was het Sint Pietersplein niet opvallend druk bevolkt. Gewoonlijk is het er steevast drukker dan op andere pleinen in Rome, maar de dag nadat paus Johannes Paulus II zijn laatste oliesel had ontvangen leek er geen bijzondere toeloop van mensen, gelovig of nieuwsgierig, op gang te zijn gekomen.

Wel stond er een hele batterij camera's met telelenzen opgesteld. Die lenzen waren, met tientallen tegelijk en zonder uitzondering, gericht op de geblindeerde ramen rechts boven het plein, de ramen waarachter de paus verscheen wanneer hij de gelovigen op het plein wilde zegenen of toespreken.

De doodsstrijd van Karol Wojtyla is vanzelfsprekend in de eerste plaats een menselijke, al te menselijke bezoeking, maar vlak daarop is ze, in de hiërarchie van appreciaties, toch bovenal een media-spektakel. Verslaggevers en hun cameramensen concentreren zich uur na uur op de gesloten blinden: daarachter worstelt een oude man met een versleten lichaam en een sterke levenswil - en de overtuiging dat de duur en de afloop van het gevecht bepaald wordt door de almachtige.

Donderdagavond laat, nadat rond elven bekend geworden was dat de gezondheidstoestand van de broze paus ineens hard terugliep, waren er ook nog vrij veel Romeinen naar het Sint Pietersplein gekomen. Don Stanislau Dziwisz had hem de laatste sacramenten toebediend en het leek erop dat de paus de ochtend niet zou halen.

Maar gedurende die ochtend leken de antibiotica die Wojtyla gekregen had effect te sorteren en scheen de ontsteking aan zijn urinewegen niet te verslechteren.

Op het plein hielden toen slechts enkele tientallen gelovigen rekening met wat zij als het ergste beschouwden, het sterven van de oude, zieke en rijkelijk geteisterde Johannes Paulus II. Zij baden hetzij individueel tot de maagd Maria in wees-gegroetjes, hetzij in groepsverband tot de almachtige zelf in het gebed des Heren. Zomers en jofel uitgedoste toeristen hadden intussen meer oog voor de bidders dan voor de plaats waar zich de stervende bevond.

Op het Sint Pietersplein verscheen vrijdagmiddag de nieuwe aflevering van de Osservatore Romano met als kop: 'De wereld bidt voor Johannes Paulus II'. In stilte en met toen nog onbekende afloop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden