Paus: Azie staat op geestelijk kruispunt

Paus: Azië staat..

AP; REUTER

op geestelijk

kruispunt

AP, Reuter

MANILA Aan het slot van zijn driedaagse bezoek aan de Filipijnen, het enige land in Azië met een overwegend katholieke bevolking, zei de 74-jarige paus tegen de Federatie van Aziatische Bisschoppenconferenties dat Azië op een 'geestelijk kruispunt' staat. Volgens hem heeft Azië op economisch en technologisch gebied grote vooruitgang geboekt, maar bedreigen 'religieuze onverschilligheid en overdreven individualisme' de tradionele waarden van het continent.

De paus benadrukte dat zijn omstreden oproepen tot kerstening van het Aziatische continent geen minachting voor andere godsdiensten en dwang tot bekering betekenen. Hij zei dat het winnen van zieltjes 'ver van de ware missionaire geest van de kerk afstaat', en riep op tot dialoog met andere godsdiensten.

Voor een gehoor van naar schatting een miljoen mensen in de Filipijnse hoofdstad Manila heeft paus Johannes Paulus II zaterdag onder meer opgeroepen tot een dialoog tussen de generaties. Hij kritiseerde misbruik van seksualiteit, drugs en alcohol. Ook waarschuwde hij de jeugd voor valse predikers die

volgens hem een cynisch beeld schetsen van een wereld zonder idealen.

Tijdens een openlucht mis kondigde de paus aan dat de volgende wereldjeugddag in de zomer van 1997 in Parijs zal plaatsvinden.

De bijeenkomst in Manila was de eerste mis in het kader van een rondreis langs verscheidene Aziatische landen die in totaal elf dagen zal duren. Behoudens de Filipijnen zal hij ook Papua Nieuw-Guinea, Australië en Sri Lanka aandoen.

De paus prees de rol van de Spaanse missionarissen die het christendom op de Filipijnen hebben gebracht. Velen van hen verdedigden de rechten van de inheemse bevolking tegen aanvallen van de veroveraars. Hij zei dat het vandaag de dag van belang is de kerk niet te verwarren met een humanitaire organisatie.

Het Filipijnse ministerie van Defensie heeft vrijdag meegedeeld dat twee moslims zijn gearresteerd wegens het beramen van de moord op de paus. Ongeveer twintig anderen worden nog gezocht wegens de samenzwering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden