Paulo Coelho, fantasy en een scheurkalender voor lezers en schrijvers

Een scheurkalender voor lezers en een voor schrijvers, een fantasyboek van Manon Spierenburg, parabelen van Paulo Coelho en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Daphne de Heer e.a.

De oudste literaire instelling van Amsterdam is de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam die 35 jaar bestaat. Ter viering van dat jubileum werd een aantal auteurs gevraagd naar een memorabele podiumervaring. De bundeling heet We wachten nog één pontje af. Tommy Wieringa weet nog hoe hij na afloop met twee vrouwen op de foto moest, de een knap en de ander niet. 'Het leven bevoordeelt mooie mensen met een misselijkmakend enthousiasme. Ik ben de minnaar van de lelijke vriendinnen, uit rechtvaardigheid en mededogen.' Mensje van Keulen citeert pijnlijke uitspraken tijdens het signeren: 'Ik kan die handtekening niet lezen, kunt u uw naam erbij zetten?', en: 'Ik zei niet Frits Groen, maar Fred Schoen.'

Daphne de Heer e.a. SLAA, € 0 (gratis voor bezoekers) Beeld
Daphne de Heer e.a. SLAA, € 0 (gratis voor bezoekers)Beeld

Paulo Coelho

Een verzameling parabelen van Paulo Coelho uit 1994 is nu dan vertaald door Piet Janssen: Maktub - Het staat geschreven, oorspronkelijk geschreven als dagelijkse columns voor de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo. Onder meer de ontmoeting tussen een oude Chinese wijze en een huilende vrouw, die treurt om alles wat ze is verloren, en om God die haar een geheugen gaf. Repliek van de wijze: 'God is heel gul voor me geweest, want hij gaf me een geheugen. Hij wist dat ik me in de winter altijd de lente zou kunnen herinneren en zou kunnen glimlachen.' Opgedragen aan de Heilige Maria, troosteres der bedroefden.

Paulo Coelho. De Arbeiderspers, € 18,99 Beeld
Paulo Coelho. De Arbeiderspers, € 18,99Beeld

Marja Pruis e.a.

De redacteuren Joost de Vries en Marja Pruis van weekblad De Groene Amsterdammer kozen met medewerker Kees 't Hart quotes over schrijven, ten behoeve van de scheurkalender voor het komend jaar, Schrijven is scheuren. Niet altijd is de informatie even adequaat. Op een citaat van Fritzi Harmsen van Beek voor woensdag 4 april ('Alles wat ik doe, heeft alleen maar de pretentie van een goed geslaagd grapje'), volgt de mededeling dat ze herdrukken verbood, waardoor haar bijzondere werk alleen nog antiquarisch te verkrijgen zou zijn. Maar Harmsen van Beeks verzameld werk verscheen in 2012 onder de titel In goed en kwaad. Nog een mooie, van F.B. Hotz, voor zondag 26 augustus: 'Schrijven is iets voor zieken en thuisblijvers.'

Marja Pruis e.a. Das Mag, € 18,- Beeld
Marja Pruis e.a. Das Mag, € 18,-Beeld

Lidewijde Paris

En dan is er ook de scheurkalender van Lidewijde Paris: 365 dingen die je als boekenlezer moet weten. Op 4 januari, speciaal voor wie in 2018 meer wil lezen: 'Haal de drukte van het lezen. Moeten werkt contraproductief. Als je koppig bent: zorg dat je altijd een boek bij je hebt. Als je ál die momenten dat je ergens moet wachten, in een trein of bus zit, aan het stofzuigen of strijken bent, leest of luistert, schiet je door de boeken heen.'

Lidewijde Paris. B for Books, €14,95 Beeld
Lidewijde Paris. B for Books, €14,95Beeld

Sandra Voetelink

Sandra Voetelink is voormalig topschaatsster. Na haar carrière, die eindigde in 1994, verdiepte ze zich in het onderwijs aan jonge kinderen en ontwikkelde ze haar 'hartkrachtmodel'. Daaruit is nu een lesmethode voortgekomen, Stressloos leren - De weg naar optimale talentontwikkeling. De leerkracht onderwijst stressloos, het kind leert stressloos, zo is de bedoeling. Voetelink maakt gebruik van haar topsportervaringen, die bepaald niet altijd stressloos waren.

Sandra Voetelink, Panta Rhei, € 16,50 Beeld
Sandra Voetelink, Panta Rhei, € 16,50Beeld

Manon Spierenburg

Het echte monster onder het bed is geen duistere tovenaar of een vage draak, zei fantasyschrijver en scenarist Manon Spierenburg (Goede tijden, slechte tijden; Rozengeur & Wodka Lime) vorig jaar in een interview met de Volkskrant, maar onze eigen angst. De radeloosheid die ieder mens diep in zichzelf heeft weggestopt, de levensangst waarvan iedereen wil wegkijken. Out there - De Gordiaanse Kloof is het vervolg op Out There - De kristallen sleutel, Spierenburgs fantasyreeks voor young adults. De zes hoofdpersonen gaan opnieuw de strijd aan met hun grootste innerlijke angsten.

Manon Spierenburg. Luitingh-Sijthoff, €16,99 Beeld
Manon Spierenburg. Luitingh-Sijthoff, €16,99Beeld

Philomena Essed

In 1984 verscheen Alledaags racisme voor het eerst, een boek gebaseerd op de ervaringen van zwarte vrouwen in Nederland en de VS. 'Het bracht nogal wat beroering in de Nederlandse samenleving', schrijft cultureel antropoloog Philomena Essed in het voorwoord van de heruitgave van haar boek, 'omdat ik de mythe doorbrak dat racisme totaal on-Nederlands zou zijn.' Volgens de auteur werd haar boek deel van de eerste antiracismegolf in Nederland in de jaren tachtig, maar volgde daarop een 'stevige backlash die twee decennia zou duren', waarna veel mensen die zich actief inzetten tegen racisme zich 'monddood gemaakt voelden'. De heruitgave verschijnt in het kader van de tweede antiracismegolf, waarin net als in de jaren tachtig 'zwarte migranten-vrouwen, maar ook mannen en witte kritische mensen een belangrijke rol spelen'.

Philomena Essed. Van Gennep, € 22,50 Beeld
Philomena Essed. Van Gennep, € 22,50Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden