Paula Jones

Wat zich in die kamer van hotel Excelsior op 8 mei 1991 precies heeft afgespeeld, zal waarschijnlijk nooit iemand met zekerheid weten....

Getuigen waren er namelijk niet bij aanwezig. Derhalve blijft de beschuldiging van Paula Jones dat de toenmalige gouverneur van de staat Arkansas haar op een naar haar gevoel intimiderende wijze had uitgenodigd voor een potje orale seks, staan tegenover Clintons pertinente ontkenning.

Het is moeilijk voorstelbaar dat veel mensen in de wereld wakker liggen van dit incident. Als Jones Clinton zou hebben beschuldigd van een poging tot aanranding of zelfs verkrachting, had dat uiteraard anders gelegen. Maar ervan uitgaande dat Jones de zuivere waarheid spreekt, is er nog steeds niet méér aan de hand dan een onhandige en botte verleidingspoging, waarop zij zonder nadelig gevolg weigerde in te gaan.

Neen, deze affaire moet het niet hebben van de dramatiek van het gebeurde, maar ontleent haar betekenis - in termen van spanning en sensatie - aan de functie van de beklaagde. Het feit dat de machtigste politieke leider op aarde ten overstaan van de rechter Jones' beschuldigingen moet ontzenuwen, dat maakt de zaak tot een dankbaar en pikant gespreksonderwerp.

Kan de affaire-Jones Clinton de kop kosten? Daar ziet het op dit moment niet naar uit. Ten eerste is het, zoals gezegd, hoogst onwaarschijnlijk dat Jones het wettig en overtuigend bewijs voor haar beschuldigingen kan leveren. Een veroordeling van Clinton zit er dan ook vermoedelijk niet in. Dat was ook de reden waarom Jones advocaten in een eerder stadium naar een schikking van het geschil hadden gestreefd.

Tegen het advies van haar vorige advocaten in speelt Paula Jones de zaak liever hoog op; kennelijk omdat ze Clinton daarmee in ernstiger verlegenheid kan brengen. Dat motief beweegt in elk geval haar ultraconservatieve beschermengelen. Ze heeft ook haar prijs voor een schikking verhoogd: tot twee miljoen dollar.

Jones' manoeuvres boezemen het Amerikaanse publiek geen vertrouwen in; dat is eerder geneigd Clinton te geloven, al is diens integriteit in financiële en seksuele kwesties niet in ieders ogen boven elke twijfel verheven.

Ook al blijft Clinton overeind, gênant is de kwestie, met al het bijbehorende gespeculeer, gefluister en gegniffel wel voor hem. Hoewel er ook een vrolijker kant aan deze medaille zit. Paula Jones heeft in één opzicht gelijk: ze is er trots op dat in het Amerikaanse rechtssysteem 'een klein meisje uit Arkansas op gelijke voet staat met de president van de Verenigde Staten'. Inderdaad. Zo gezien doet dit proces weer denken aan de Amerikaanse Droom; zij het in een wat natte variant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden