Paula Jones hoogt eis voor schikking op tot 2 miljoen dollar

Paula Jones, de vrouw die president Clinton beticht van ongewenste seksuele intimiteiten, heeft haar prijs voor een onderhandse schikking verhoogd van 700 duizend dollar tot twee miljoen dollar....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Jones voert als argument aan dat haar juridische kosten zijn gestegen als gevolg van het voortdurende uitstel van het proces, dat nu vermoedelijk in mei van dit jaar zal worden gehouden. In de afgelopen jaren heeft zij bij herhaling gezegd dat het haar niet om geldelijk gewin te doen is. Maar nadat zij een jaar geleden een kortlopend reclamecontract met een spijkerbroekenfabrikant sloot, wordt aan de oprechtheid van die verklaring getwijfeld.

De verhoging van de schadeclaim werd maandag bevestigd door David Pyke, een advocaat uit Texas. Zijn advocatenkantoor vertegenwoordigt Jones sinds het najaar van 1997. Zij ontsloeg toen haar eerste advocaten, omdat zij akkoord wilden gaan met een minnelijke schikking van 700 duizend dollar en een vage excuusbrief van Clinton. Sinds Jones door de Californische Susan McMillan Carpenter, een conservatieve feministe en talkshow-presentatrice, onder de arm is genomen is de strijd verscherpt. McMillan Carpenter beschouwt 'haar vriendin' Paula als het slachtoffer van een oversekste politicus, die zijn functie als gouverneur misbruikte. McMillan Carpenter heeft nieuwe advocaten ingeschakeld en alles wijst erop dat zij aanstuurt op een proces.

De voorbereiding daarvan is in volle gang en Clinton zal waarschijnlijk zaterdag zijn verklaring als aangeklaagde deponeren. De klagers hebben het recht bij deze juridische procedure aanwezig te zijn en de advocaten van Jones hebben al aangekondigd dat zij van dat recht gebruik wil maken. Als deze procedure doorgaat zal het voor eerst zijn dat Clinton en Jones elkaar 'weer' ontmoeten.

Hoewel het geld een probleem vormt voor de president, die het Witte Huis in 2001 met een miljoenenschuld zal verlaten, is de formulering van een excuus het grootste probleem in de onderhandelingen. Paula Jones wil dat de president volmondig erkent dat hij haar in mei 1991 oneerbare voorstellen heeft gedaan.in een kamer van het Excelsior Hotel in Little Rock. Volgens Jones zou de president zijn broek hebben uitgedaan en haar hebben gevraagd hem oraal te bevredigen.

Het enige wat Clinton wil erkennen is dat hij op die datum in het hotel verbleef en die dag en avond een groot aantal mensen heeft ontvangen. Hij sluit niet uit dat ook Jones op zijn kamer is geweest - zij was een immers een ambtenaar van de staat waarvan hij gouverneur was - maar herinneren doet hij zich niets. De advocaat van de president zei gisteren niet te verwachten dat de onderhandelingen op korte termijn worden afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden