Paula Jones blijft Clinton achtervolgen

Paula Corbin Jones heeft donderdag beroep aangetekend tegen het besluit van rechter Susan Webber Wright om de aanklacht tegen de Amerikaanse president Clinton ongegrond te verklaren....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Een federaal beroepshof in St. Louis buigt zich nu over het verzoek van Jones om alsnog een rechtszaak tegen de president af te dwingen.

Het kan jaren duren voordat een uitspraak valt te verwachten. Eind 2000 loopt Clintons tweede ambtstermijn af.

Overmand door emoties sprak Jones gisteren in Dallas over het onrecht dat haar naar eigen zeggen was aangedaan. 'Ik geloof dat wat meneer Clinton me heeft aangedaan, fout was. De wet beschermt vrouwen tegen dit soort machtsmisbruik', zei Jones. Zij beweert dat de toenmalige gouverneur haar op een hotelkamer om orale seks had verzocht.

Wat er ook gebeurd zou zijn, volgens rechter Webber Wright ontbrak het aan voldoende bewijs dat Jones maatschappelijk, lichamelijk dan wel mentaal schade had opgelopen. Ook kon Clintons gedrag niet als 'een seksuele aanval' worden beschouwd. Webber seponeerde de zaak begin april in zijn geheel.

Jones' advocaat Donovan Campbell vond dat een jury zich wel degelijk over de kwestie moet uitspreken. Hij erkende dat terugdraaien van rechter Webbers besluit moeilijk zal zijn, zoals door juridisch experts wordt gesteld. 'Maar een gedeeltelijke herziening zou heel goed mogelijk zijn', aldus Campbell.

President Clinton verblijft momenteel voor een staatsbezoek in Chili en weigerde op Jones' beslissing te reageren. Clinton heeft altijd verklaard zich de veronderstelde ontmoeting niet te kunnen herinneren. Dat hij onbetamelijk zou hebben gehandeld, heeft de president hardnekkig ontkend.

Het Witte Huis vierde het sepot twee weken geleden als een enorme overwinning. Het hoger beroep betekent echter dat het schandaal, dat Clinton al jaren achtervolgd, nog steedsniet definitief is begraven. Zijn advocaat Robert Bennett noemde het onfortuinlijk dat 'het rechtssysteem door Jones' politieke en financiële vrienden kan worden misbruikt'.

Bennett doelde op het Rutherford Institute in Virginia, dat de juridische kosten van Paula Jones voor haar rekening neemt. Die zijn inmiddels opgelopen tot bijna drie miljoen dollar, zes miljoen gulden. Het instituut is een conservatieve, Republikeins-gezinde organisatie.

Dat heeft de verdenking gewekt dat politieke motieven de ware reden van het juridische steekspel vormen, al wordt dit door Rutherford-advocaat John Whitehead ontkend. Hij verklaarde gisteren dat Jones zal worden gesteund tot alle mogelijkheden zijn uitgeput. 'Wat dat ook zal kosten.'

De verklaring die Jones gisteren voorlas, was zorgvuldig door haar advocaten voorbereid. De afgelopen vier jaar heeft zij slechts enkele malen voor zichzelf gesproken. Ondanks de psychologische tol die zij en haar gezin moeten betalen, is het hoger beroep het waard, zei ze.

'Ik ben niet zo ver gekomen om nu te zien dat de wet mannen die zulke dingen doen, hun verantwoordelijkheid laat ontlopen', zei Jones, wier formele aanklacht een groot aantal nieuwe schandalen rondom Clinton aan het licht heeft gebracht.

Onafhankelijk onderzoeker Ken Starr bekijkt in dat verband of de president in de affaire Monica Lewinsky meineed heeft gepleegd of anderen daartoe heeft aangezet.

Gisteren liet Starr weten dat 'het eind van het onderzoek nog niet in zicht is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden