Paula eist niet langer presidentieel excuus Clinton wil schikking in zaak-Jones

President Clintons advocaten proberen een schikking te treffen met Paula Jones, de vrouw die zegt dat zij jaren geleden seksueel is lastiggevallen door Clinton....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Volgens de Amerikaanse media eist Paula Jones een miljoen dollar van de president als genoegdoening voor een affaire die zich in 1991 in een hotel in Arkansas afspeelde. Clinton, toen nog gouverneur van Arkansas, zou geprobeerd hebben zich aan haar op te dringen.

Naar verluidt is Clinton bereid een half miljoen dollar te betalen om de zaak uit de wereld te helpen. Jones verloor eerder dit jaar een rechtszaak tegen de president, maar tekende later beroep aan tegen die uitspraak.

Het Witte Huis is bang dat de zaak wordt heropend, nu Clinton heeft toegegeven dat hij een affaire heeft gehad met Monica Lewinsky. Tijdens het Jones-proces had hij dat nog ontkend.

Clinton heeft al eerder geprobeerd de zaak af te kopen door 700 duizend dollar te bieden, maar de twee partijen konden het toen niet eens worden over Jones' eis dat de president zijn verontschuldigingen zou aanbieden. Jones heeft die eis nu laten vallen.

Clintons advocaten hopen met een schikking de voorstanders van een afzettingsprocedure in het Amerikaanse Congres de wind uit de zeilen te nemen. Een van hun voornaamste argumenten is dat Clinton meineed heeft gepleegd in de zaak-Jones.

Het ziet er naar uit dat de justitiële commissie van het Huis van Afgevaardigden op 5 of 6 oktober zal stemmen over het al dan niet in gang zetten van een afzettingsprocedure. Commissievoorzitter Hyde wil het voltallige Huis op 9 oktober over de kwestie laten stemmen.

Volgens Hyde zal het onderzoek mogelijk niet beperkt blijven tot de Lewinsky-zaak. 'Misschien zijn er andere kwesties die van belang zijn voor de vraag of de president geschikt is voor dit ambt', zei hij.

President Clinton betichtte zijn Republikeinse tegenstanders in het Congres er gisteren van zich uitsluitend nog maar met de Lewinsky-affaire bezig te houden.

Hij wees erop dat het Congres nog steeds niet zijn goedkeuring heeft gegeven aan de begrotingsvoorstellen voor het nieuwe fiscale jaar. Dat begint al volgende week, op 1 oktober.

Om te voorkomen dat de federale regering zonder geld komt te zitten, ondertekende Clinton gisteren een noodwet. Daarmee moet de regering tot 9 oktober draaiende worden gehouden. Als het Congres en het Witte Huis het tegen die tijd niet eens zijn geworden over de toewijzing van fondsen, dan dreigt er een herhaling van de impasse in 1995.

Toen ging de regering twee keer 'dicht' doordat Clinton het niet eens kon worden met het door de Republikeinen beheerste Congres over uitgaven van de federale overheid. Uiteindelijk legde het publiek de schuld daarvoor bij het Congres.

Mogelijk hoopt Clinton ook ditmaal het publiek tegen het Congres op te zetten.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Amerikanen erg negatief zijn over de manier waarop het Congres de Lewinsky-affaire behandelt.

Het Witte Huis hoopt dat die onvrede nog zal toenemen als de justitiële commissie komende maandag besluit over het vrijgeven van nog eens tienduizenden pagina's bewijsmateriaal over de affaire. Daarbij zitten ook de beruchte opnamen die Linda Tripp stiekem maakte van haar vertrouwelijke gesprekken met Monica Lewinsky, die haar veel oudere collega als een vriendin beschouwde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden