Paul Vugts trotseert bedreigingen en Maan staat oog in oog met vleesgeworden nachtmerrie

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Paul Vugts kijkt niet op van een bedreiging meer of minder, maar voor Maan ging een naakte man toch te ver.

Paul Onkenhout en Loes Reijmer
Maan de Steenwinkel Beeld ANP
Maan de SteenwinkelBeeld ANP

Top

De misdaadjournalist weet: bedreigingen horen erbij. Zo zei Paul Vugts van Het Parool het deze week ook, in Trouw, schouderophalend: 'Bedreigingen horen erbij.'

Vugts verblijft al twee maanden op een geheime locatie. Na dreigementen door Amsterdamse criminelen staat hij onder politiebewaking.

Deze week maakte de politie bekend dat John van den Heuvel en Mick van Wely van De Telegraaf worden bedreigd door motorclub No Surrender. Op hun hoofden zou een aanzienlijk geldbedrag zijn gezet. Ook zij reageerden schijnbaar achteloos. Je kon ze bijna hun schouders zien ophalen.

Van Wely verontschuldigde zich er in Het Parool zelfs min of meer voor dat de bedreiging naar buiten was gebracht. 'Ik ben absoluut geen übermoralist, maar wil duidelijk maken dat een grens is overschreden.'

Ter vervolmaking van het beeld zei Peter R. de Vries in de Volkskrant dat hij van bedreigingen op internet sowieso geen aangifte doet, 'anders blijf je aan de gang'.

Ze hebben nog iets anders gemeen. Ze trotseren de bedreigingen. Vugts, Van den Heuvel, Van Wely en De Vries gaan ondanks de bedreigingen gewoon door met hun werk.

Misdaad is belangrijk om over te schrijven, zei Vugts vanaf zijn schuiladres. Als hij op pad gaat, wordt hij zwaar beveiligd.

Aan relativeringsvermogen ontbreekt het deze mannen niet. En aan moed evenmin.

Paul Onkenhout

Paul Vugts. Beeld Ivo van der Bent
Paul Vugts.Beeld Ivo van der Bent

Flop

Kunnen de vrouwtjes dan nergens meer tegen? Puriteinse tijden zijn het. Waar is de rock-'n-roll gebleven?

Er was woede, er kwamen excuses, maar er waren ook relativeringen. En zo werd het jaar van #metoo passend afgesloten.

Dj Frank Dane en zijn sidekick verrasten zangeres Maan tijdens een optreden bij Radio538 met een springende naakte man op minder dan een armlengte afstand. Maan zong geconcentreerd, deed haar ogen open en schrok zich dood. Het incident had twee weken geleden plaats, maar er ontstond pas ophef over nadat het fragment deze week op Twitter circuleerde.

De koene relativeerders, hoeders van het fiere rondzwaaiende lid, doen er goed aan het fragment nog eens te bestuderen. Het illustreert precies de uiteenlopende belevingen die mannen en vrouwen kunnen hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tragisch, maar voor radio-dj's is een streaker blijkbaar het summum van humor.

De eerste reflex van de zangeres was: dreiging. En dat is helemaal niet gek, bij een brede naakte kerel die haar in twee seconden zou kunnen overmeesteren. Hij is de vleesgeworden nachtmerrie, de reden dat vrouwen 's nachts niet door parken fietsen en in het donker altijd op hun hoede zijn.

Als dat allemaal niet meer hoeft, zouden vrouwen er misschien ook om kunnen lachen. Nou ja, als het tenminste niet zo'n sneu grapje was.

Loes Reijmer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden