Paul Smits met stille trom weg uit top van KPN

Oud-topman Paul Smits vertrekt per 1 november uit de raad van bestuur van KPN. Zijn functie wordt overgenomen door bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, die hem vorig jaar ook al als topman opvolgde....

Van onze verslaggever

Wat Smits gaat doen is nog niet duidelijk. Hij is momenteel op vakantie in het buitenland en KPN kan niet zeggen wat de oud-bestuursvoorzitter gaat doen. De raad van commissarissen 'betreurt doch respecteert' de beslissing van de 56-jarige Smits.

Smits, van huis uit elektrotechnicus, was vanaf 1983 werkzaam bij het telecombedrijf, in diverse functies. Van maart 2000 tot november 2001 was hij bestuursvoorzitter. Hij kon goed overweg met het personeel.

Onder druk van de buitenwacht legde Smits vorig jaar zijn bestuursvoorzitterschap neer. De fusie met het Belgacom was mislukt, evenals een poging om middels een claimemissie 5 miljard euro uit de markt te halen. KPN was op sterven na dood.

De expansie van KPN, ingezet door Smits' voorganger Wim Dik, had het telecombedrijf opgezadeld met een enorme schuldenlast. Onder leiding van Smits schafte KPN peperdure UMTS-licenties aan voor mobiel internet in Duitsland, België, Groot-Brittannië en Nederland. De Duitse licenties moest KPN vorige week gedeeltelijk afschrijven, met een als gevolg opnieuw een recordverlies van 9,3 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden