Paul Rosenmöller: Mobiele frietkramen mogen niet meer bij scholen staan

Net als coffeeshops moeten ook mobiele frietkramen niet meer in de buurt van scholen staan om te voorkomen dat jongeren worden verleid tot het eten van een vette hap. Dat vindt Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Hij roept gemeenten op maatregelen te nemen.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Middelbare scholen worden in toenemende mate verrast met mobiele friet- of kebabkramen net buiten het schoolplein. De uitbaters kunnen daar genoeg omzet maken nu scholen steeds groter zijn geworden en dus meer leerlingen hebben. De mogelijkheid tot het nuttigen van de 'vette hap' staat echter in schril contrast met de 400 middelbare scholen in Nederland die eraan werken om in schoolkantines gezonder voedsel te verkopen.

'Het is een volstrekt verkeerd signaal dat mobiele snackkramen nu rond scholen staan. Dit is het paard achter de wagen spannen. Het gaat er niet alleen om dat je in de kantine gezond eten aanbiedt, maar dat dit ook gebeurt in een gezonde omgeving om zo de leefstijl positief te beïnvloeden', zegt Rosenmöller. Dan heeft hij het nog niet over de supermarkten in de buurt van scholen waar jongeren tussen de middag massaal naar toe trekken om bijvoorbeeld zakken chips te nuttigen.

Simpel
Bij het Voedingscentrum, initiatiefnemer van het programma de Gezonde Schoolkantine, erkennen ze het fenomeen, maar een woordvoerder zegt het een zaak van de gemeenten te vinden. Rösenmoller denkt dat het probleem simpel is op te lossen door dit via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te regelen. 'Gemeenten gaan over de inrichting van de openbare ruimte. Zo zijn ook de coffeeshops op afstand van scholen gezet.'

In verschillende gemeenten maken raadsleden en scholen al bezwaar tegen de mobiele snackkramen langs de randen van schoolpleinen. Scholengemeenschap de Goudse Waarden in Gouda maakte ook bezwaar, maar de gemeente liet weten er niets tegen te kunnen doen. Jan Evengroen van de school wijst erop dat er op de school wordt gewerkt aan een gezonde schoolkantine, maar dat deze inspanning buiten weer snel teniet wordt gedaan.

Rösenmoller wil het onderwerp tijdens de jaarlijkse balanstop op 28 januari van het Convenant Gezond Gewicht de zaak bespreken. Ondertussen wil hij gebruikmaken van de bestaande contacten via het convenant om gemeenten aan te sporen om snackkarren naar een andere omgeving te duwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden