Paul Onkenhout: waarom iedereen die kennelijke machtsstrijd bij Ajax gemist had

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Op de dag dat Peter Bosz als een dief in de nacht naar Dortmund vertrok, zat Hakim Ziyech in Rotterdam bij de kapper. Een ploeg van Fox zocht hem daar op. Terwijl Cihan Karadvut, beter bekend als VIP Barber CinoStyle, behendig met scheerschuim en een tondeuse in de weer was, gaf Ziyech commentaar op de miljoenentransfer van Bosz. Hij gunde het Bosz van harte.

Bosz had het verdiend. Het is jammer, maar we moeten door, zei Ziyech. Hij leek het allemaal wel best te vinden.

Intussen hield hij zijn spiegelbeeld en de activiteiten van Cihan Karadvut scherp in de gaten - een kwestie van prioriteiten. Op de vraag van VIP Barber CinoStyle, een voetbalkapper in opkomst die onder anderen Karsdorp, Elia, Vilhena en El Ahmadi tot zijn clientèle mag rekenen, of hij happy was met het resultaat, zei Ziyech met een tevreden knikje dat hij niet mocht klagen.

Ook andere spelers van Ajax reageerden schouderophalend op het overhaaste vertrek van Bosz. Dat is goed te begrijpen. Ze moeten door. Bovendien kunnen ze zich goed verplaatsen in een man die de wijk neemt naar een grote, ambitieuze club in het buitenland. Dat willen ze zelf namelijk ook.

Wat opvallend was, was dat niemand expliciet verwees naar de grote kloof bij Ajax tussen de trainers Bosz en Krüzen enerzijds en het zogenaamde 'technisch hart' met onder meer Bergkamp anderzijds; een kloof waar de media aan het eind van het seizoen plotseling melding van maakten.

Eenstemmig schreven De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Voetbal International dinsdag dat de stemming bij Ajax 'onder het vriespunt' was gedaald. Het kamp-Bosz en het technisch hart stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Ruzies verjagen Bosz, kopte het AD. Het woord 'oorlog' viel. Zelfs een 'goedemorgen' aan het begin van de werkdag kon er volgens de krant niet meer af.

En wij al die tijd maar denken dat het bij Ajax allemaal koek en ei was. Intussen zeiden ze elkaar in Amsterdam niet eens vriendelijk goedendag, werd er niet meer 'gecommuniceerd' en woedde er zelfs een oorlog.

De vraag is waarom wij daar niet eerder over werden geïnformeerd. Het afgelopen seizoen had niemand in Nederland bij de kapper of in de voetbalkantine het over deze heftige machtsstrijd.

Op Twitter riepen twee oudgedienden uit de journalistiek vanaf de zijlijn dinsdag de 'Ajax-watchers' ter verantwoording. Kees Jansma: 'Lees NU veel over ruzie binnen Ajax' trainersstaf. Heb ik de afgelopen maanden zitten slapen of hebben die Ajax-watchers me niet geïnformeerd.'

Hans Laroes, de oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal: 'Grappig, al die analyses over de machtsstrijd dit jaar bij Ajax, van al die voetbaljournalisten. Had ik best willen lezen vóór gisteren...'

Het verwijtende ondertoontje was onmiskenbaar. De collega's hadden zitten slapen. Terwijl twee kampen elkaar te lijf gingen, schreven zij opgetogen verhalen over de opmars van Ajax onder Bosz en het fraaie toekomstperspectief, met al die jonge, talentvolle spelers.

Dat beeld behoeft enige bijstelling. In de eerste plaats is het voor journalisten bijna onmogelijk geworden om in de keuken te kijken. Trainingen van Ajax zijn niet openbaar, op een kwartiertje per week na, spelers zijn nauwelijks nog aanspreekbaar en het cordon rond de club is hermetisch gesloten. Ze zijn niet te benijden, die voetbaljongens.

Bovendien escaleerde het conflict pas recentelijk en deed iedereen in de technische staf gewoon zijn werk. Dat kan, daar hoef je niet eerst goedemorgen voor te zeggen en dagelijks aan te schuiven aan de koffietafel.

Hij had ook gewoon bij kunnen blijven, Peter Bosz. Hij had de aanbieding van Borussia Dortmundt kunnen negeren en zich kunnen neerleggen bij de spijkerharde, oude afspraken die bij Ajax over de eindverantwoordelijkheid zijn gemaakt.

Dat deed hij niet. Hij werd niet verjaagd. Bosz koos voor een aftocht zonder glorie, even liefdeloos als zelfzuchtig.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden