Column

Paul Onkenhout: Royston Drenthe zoekt een 'niggerkapper'

Paul Onkenhout recenseert in zijn column De Twaalfde Man een filmpje van voetballer Royston Drenthe. Drenthe speelt bij Alania in Vladikavkaz, maar in dat afgelegen oord is geen 'niggerkapper' te vinden. 'Nederlandse clubs zouden het filmpje van Royston Drenthe in hun lesmateriaal moeten opnemen. Misschien helpt het om te vroege transfers naar het buitenland te voorkomen.'

Royston Drenthe in november 2010 op de bank tijdens een oefeninterland Nederland-Turkije.Beeld ANP

Totdat Royston Drenthe ter plekke een filmpje opnam (zie onderaan) en verspreidde via keek.com, wist ik niet veel meer van Vladikavkaz dan dat er een voetbalclub speelt die Alania heet. Het leek me geen oord om lang te verblijven.

Vladikavkaz is de hoofdstad van Noord-Ossetië, een Russische deelrepubliek. 'Niggerkappers' zijn er niet te vinden, meldde Drenthe deze week.

Ik had altijd al een zwak voor Drenthe, maar sinds het filmpje helemaal. Het duurt 36 seconden. Hij heeft zichzelf van dichtbij gefilmd. Hij wrijft door zijn haren. Sommige woorden kun je, vermoed ik, alleen verstaan als je bent opgegroeid in de straten van Rotterdam-West, zoals hij.

Whatup
Whatup, whatup, whatup, zijn de openingswoorden. Later hoor ik hem steeds 'lauw' zeggen. Drenthe vertelt dat hij normaal gesproken om de drie, vier dagen naar de kapper gaat, 'fresh ex iets dat' (?). Dan zegt hij teleurgesteld: 'Maar ik zit in een stad waar ik gewoon geen niggerkapper kan vinden. Hoe vind je dat? Word je toch lauw!'

Kortom: 'Kennie freshen, niks.' Drenthe vraagt daarom of iemand nog een tip heeft over een niggerkapper in Vladikavkaz. Aan het slot valt de naam Barbapapa, verrassend genoeg.

Het is een geweldig filmpje, grappig en nietsverhullend. Drenthe, de voetballer die zes jaar geleden door Real Madrid van Feyenoord werd overgenomen, is terechtgekomen in een oord waar ze geen niggerkapper hebben, een vale stad op 3.659 kilometer van Rotterdam. Naar Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, is het een uurtje rijden.

Hij had geen keuze. Nadat hij zich bij Real Madrid en Everton onmogelijk had gemaakt, was Alania de enige club ter wereld die hem wilde hebben. Het is een harde les. Drenthe wordt maandag 26 jaar. Zijn beste jaren als voetballer zouden nog moeten komen, maar nu al is hij nergens meer in trek, behalve in steden zonder niggerkapper.

Afschrikwekkend
Misschien bewijst Drenthe jongere spelers een dienst met zijn filmpje, vanwege het afschrikwekkende effect. Laten we het hopen. Het barst in Nederland van de talentvolle voetballers. Ze zijn net doorgebroken, maar worden nu al belaagd door buitenlandse clubs, net zoals Drenthe destijds.

Het maandblad NUSport stelde in het laatste nummer een lijst samen van 41 spelers die na 31 mei 1991 zijn geboren. Een twaalfkoppige jury werd gevraagd te stemmen op tien spelers. Dat resulteerde in een top-20 die wordt aangevoerd door Adam Maher (AZ). Op de tweede tot en met de zesde plaats staan Feyenoorders (De Vrij, Boëtius, Clasie, Martins Indi en Vilhena). Van Ginkel (Vitesse) staat op zeven, Van Rhijn (Ajax) op acht, Willems (PSV) op negen en Ola John (Benfica) op tien.

Het is een imponerende lijst, het bewijs dat de bezuinigingen in het profvoetbal een waardevol neveneffect hebben. Bondscoach Van Gaal geeft een stimulans door de jongeren ondanks hun gebrek aan ervaring op te stellen in de nationale ploeg. In het oefenduel met Italië speelde Oranje met de jongste ploeg in bijna een eeuw. In de slotfase van Nederland - Roemenië stonden tien spelers uit de eredivisie in het veld. Zo snel kan het gaan.

'Gouden generatie', zijn de woorden waarmee NUSport de aandacht in de kiosk probeert te trekken. Het is begrijpelijk, die overdrijving, maar daar gaat het al fout natuurlijk.

Ze zijn nog niks, de talentvolle jongeren, en al helemaal niet van goud. Ze moeten alles nog bewijzen. Intussen worden vooral de jongens die uit straatarme gezinnen komen, zwaar op de proef gesteld.

Lesmateriaal
Hun clubs zouden het filmpje van Royston Drenthe in hun lesmateriaal moeten opnemen. Misschien helpt het om te vroege transfers naar het buitenland te voorkomen. En er is nog meer.

In een ander filmpje op keek.com, 'Zoeken naar de supermarkt en tv kopen want die niggers doen gierig', zien we Royston Drenthe door de verlaten, sfeerloze straten van Vladikavkaz lopen. Hij is, zoals de titel al suggereert, op zoek naar een supermarkt. Gelukkig lacht hij er aanstekelijk bij.

Paul Onkenhout is redacteur en columnist van de Volkskrant. Twitter @PaulOnkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden