Paul Marchals politieke partij valt uit elkaar

De Partij voor Nieuwe Politiek (PNPb) van Paul Marchal, de vader van het door Marc Dutroux ontvoerde meisje An, dreigt volledig uiteen te vallen....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Daarmee is een politiek vervolg van de zogenoemde 'witte beweging' al voor de verkiezingen in juni 1999 geërodeerd. Marchal richtte de partij begin dit jaar op uit onvrede over het uitblijven van hervormingen na het falen van politie en justitie bij het opsporen van vermiste kinderen. Aanvankelijk werd de partij geraamd op 10 procent van de stemmen.

Volgens Similon heeft het geen zin verder te gaan met Marchal. Hij verwijt hem dictatoriaal optreden. Hij zou bestuursleden die hem niet liggen om 'futiliteiten' aan de kant schuiven. 'Het is dan: zij eruit, of ik', verklaarde Similon. Marchal, die formeel onder-voorzitter is, zei niet onder de indruk te zijn van het vertrek van de leden. 'In aantal zijn we nu minder, maar de kwaliteit is beter.'

De PNPb raakte al snel na de oprichting in opspraak. Eerst was er het verwijt dat de partij geen programma had. Er traden leden toe die politiek niets gemeen hadden. En vervolgens verschenen er publicaties over PNPb'ers die in het verleden actief waren geweest voor extreem-rechtse groepen.

Levy en Barak

vormen front

tegen Netanyahu

AFP

JERUZALEM

De Israëlische ex-minister David Levy en oppositieleider Ehud Barak hebben een principe-akkoord bereikt over een gezamenlijk front tegen rechts bij de verkiezingen van mei volgend jaar. Dit hebben politieke bronnen woensdag bevestigd.

Levy, ex-minister van Buitenlandse Zaken en leider van de kleine Gesher-partij, wil dat Barak premier wordt in een nieuwe regering. In ruil voor Levy's steun zal Baraks Arbeidspartij de invloedrijke ex-minister hoog op de kieslijst zetten. Andere leiders van Geshar (die nu drie van de 120 parlementszetels bezetten) zullen hoog genoeg op de lijst komen om verzekerd te zijn van een zetel.

De overeenkomst is het resultaat van een ontmoeting tussen de twee leiders dinsdag. Beide politici moeten alleen nog de kandidatenlijst opstellen en de plaats van de Gesher-leden bepalen.

De invloed van de behoudende Levy, die in de jaren vijftig uit Marokko naar Israël emigreerde, is moeilijk in te schatten. De linkse Arbeidspartij hoopt conservatieve stemmen terug te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden