Column

Paul Depla kon 'het totaalplaatje niet rondkrijgen'

Nu praktisch alle Volkskrant-redacteuren naar Stockholm zijn vertrokken om het Eurovisie Songfestival te verslaan en wij hier met de achtergebleven rompredactie de resterende bijzaken proberen bij te houden, wil ik graag een kwestie bespreken die eveneens een groot Europees evenement betreft. Of liever: het betreft hier een groot Europees evenement, dat niet is doorgegaan.

Burgemeester van Breda Paul Depla.Beeld anp

De Europese Spelen.

Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er Europese Spelen bestonden. Van Olympische Spelen heb ik wel eens gehoord en ook van WK's en EK's, maar de Europese Spelen waren aan mij voorbijgegaan. Dus googelde ik en ineens herinnerde ik het mij weer. In 2015 werden de eerste Europese Spelen gehouden in Azerbeidzjan. Heel wat Azerbeidzjanen zijn toen hun huis uitgejaagd voor de bouw van veel te dure stadions. Terwijl de atleten hun rondjes liepen, werd de repressie onder de bevolking aangeschroefd en een strikte censuur deed de rest. Op internet wordt gesproken over de Onzin Spelen.

Niet echt een evenement om naar uit te zien, maar voor 2019 wilde de Nederlandse sportwereld het toch graag hebben. Allerlei pogingen daartoe werden ondernomen, maar tenslotte strandde de boel. Zoals zo vaak in Nederland wordt dan over die mislukking een rapport opgesteld en dit keer is de voornaamste conclusie dat Nederland door het afketsen van de Spelen 'internationaal grote reputatieschade heeft geleden'.

Nu moet je bij de combinatie sport en reputatie altijd erg oppassen. Je hoeft de koppen van veel sportbonzen maar te zien om te beseffen dat het hier om een wel erg ongelukkig huwelijk gaat. Mij zou het daarom niet verbazen wanneer door het afblazen van die Europese Spelen de internationale reputatie van Nederland juist enorm is gestegen. In elk geval lijkt het onwaarschijnlijk dat de verkoop van onze bloembollen, gloeilampen en varkensvlees in een dip zal komen, omdat Nederland de Europese Spelen van 2019 heeft afgeblazen. De belangrijkste repercussie is, zo vermoed ik, dat Nederlandse sportbobo's niet langer gratis in het Hilton mogen logeren, maar dat zij genoegen moeten nemen met een Best Western van twee sterren.

Het evaluatierapport heet: Neem de tijd als je haast hebt. Het is opgesteld door de commissie-Depla. Vreemd genoeg was Paul Depla, burgemeester van Breda, indertijd zelf voorzitter van de adviesraad die de Spelen naar Nederland moest halen. Dus dan weet je: velen krijgen de schuld, maar niet Depla. De gedachte dat je voor een echt rapport misschien een onafhankelijke instantie nodig hebt, leeft niet in Nederland, zo veel heeft de bloemrijke Limburger Jos van Rey ons wel duidelijk gemaakt. Het rapport is opgesteld in het vreemdste taaltje dat ik de laatste jaren onder ogen heb gekregen. Nederlands zou ik het niet noemen. Het is meer een soort koeterwaals. Of beter: sportkoeterwaals, een bargoens waarin 'het rond krijgen van het totaalplaatje' nog een van de normaalste uitdrukkingen is.

Helmen op, houd u vast, daar gaan we: 'sportbrede dossiers, waarbij eenzelfde dynamiek en complexiteit ontstaan', 'een overall-planning, die zorgde voor alle logistiek rond interviews'. Of over een falende sportbobo: 'vanuit dat ondernemende en creatieve profiel was het effectief om hem in de opstartfase een dominante rol te geven, maar was het verstandig geweest om hem in het vervolgproces een stapje terug te laten doen. Hij is daarna op een aantal momenten in het proces verkeerd en met te weinig ondersteuning ingezet. Juist op die momenten is er volgens betrokkenen 'slechte signaalverwerking' geweest.' Of over langs elkaar heen werkende instanties: 'Omdat een brede startcoalitie ontbrak, konden meerdere overlegplatforms parallel aan elkaar ontstaan.' Verder begrippen als: schaduwplatforms, doordachte herpositionering, communicatie- en pullstrategieën, uitwerkvraagstukken.

Het lijkt wel of de opstellers hun moeders taal geheel zijn verleerd, tenzij zij met z'n allen een taalspel spelen, waarin het er uiteindelijk om gaat meer te verhullen dan bloot te geven - zeker naar de overheid toe, om ook maar eens zo'n stoplap te gebruiken. Het is de taal die in de businessschool wordt gebezigd - vol trajecten en projecten. Weliswaar bezitten die geen wetenschappelijke status, maar van moeilijke woorden bedienen zij zich graag.

Laten wij de hemel op onze blote knieën danken dat de Europese Spelen van 2019 niet zijn doorgegaan. Maar misschien kan Depla in 2019 wel het Songfestival naar Breda halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden