Paul de Leeuw roept sensatiegeile krant tot de orde

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Paul de Leeuw roept sensatiegeile krant tot de orde en Emile Ratelband weet wel hoe het zit met Dionne Stax.

Paul de Leeuw. Beeld anp
Paul de Leeuw.Beeld anp

Top

Op zaterdag 29 april ontbrak de column van Paul de Leeuw in het Algemeen Dagblad. Een week later legde hij uit waarom. 'De krant maakt een sensatiegeile periode door.'

Het was een harde aanval van binnenuit. De Leeuw viel het AD aan in het AD, onder meer vanwege het aantrekken van 'treitervlogger' Ismail Ilgun. Woedend analyseerde hij de uitzending van De Wereld Draait Door waarin Ilgun en hoofdredacteur (en marathonloper) Hans Nijenhuis de transfer toelichtten.

De Leeuw noteerde dat Nijenhuis stuiterend aan tafel zat en genoot van de aandacht. 'Dit is geiler dan een marathon lopen!', denkt-ie (...).Dat is toch een beetje eng, zo'n treiterpositivo.'

En het AD analyserend:

'De laatste tijd hebben er, naar mijn mening, nogal wat stuitende dingen in de krant gestaan. Eerst de bedreiging dat het AD ook Wilders premier kan maken van Nederland als Rutte geen interview geeft. Daarna de heksenjacht op de vermoede relatie tussen Dionne Stax en Humberto Tan. En vervolgens de berichtgeving dat Haagse scholen de christelijke paasviering afzwakken, wat toch anders in elkaar bleek te zitten.'

Nijenhuis haalde De Leeuw over terug te keren in de krant. Eensgezindheid in de krant is de dood in de pot, legde hij uit. De Leeuw hoopt voortaan op een 'iets minder hijgerige hoofdredacteur'. Incasseren doe je zó.

Paul Onkenhout

Flop

Wat doe je als roddelbladredactie als een mogelijke showbizzrelatie de gemoederen bezighoudt, die tussen Dionne Stax en Humberto Tan in dit geval, waarover weinig bekend is? Dan bel je de meest uitgerangeerde sterren van het land om wat loze opvattingen los te weken. Inderdaad, we hebben het over Peter-Jan Rens en Emile Ratelband.

In weekblad Party kregen de twee vrij baan om complottheorietjes op te werpen. Stax zou Tan gebruiken, denkt Ratelband. 'Ze heeft hem natuurlijk verleid om hogerop te komen', duidt de vrouwenkenner, als we Party mogen geloven. 'Hoeveel van dit soort typetjes kennen we al?' Tot zover de positiviteitsgoeroe.

Rens twijfelt zelfs of de relatie, en nu dreigen we onverhoopt filosofisch te klinken, werkelijk bestaat. 'Zou dit soms de manier zijn om een mysterie te creëren en zijn persoon wat spannender te maken?', kijkt hij in zijn koffiedik. 'De kijkcijfers van RTL Late Night lopen tenslotte terug en dan zou dit zomaar een middel kunnen zijn om weer meer kijkers te trekken.'

Dat Meneer Kaktus en meneer Tjakka beiden wel wat ervaring hebben in het wanhopig genereren van publiciteit, maakt ze kennelijk nog geen expert in het doorzien van andermans mediastrategie.

Nee, Stax hoeft niet hogerop te komen, en nee, Tan heeft geen extra aandacht nodig. In tegenstelling tot dit leedvermakelijke slapstickduo.

Haro Kraak

Emile Ratelband en Peter-Jan Rens. Beeld epa
Emile Ratelband en Peter-Jan Rens.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden