Paul Bäumer 1976-2013

Voor Paul Bäumer ( 37 ) telden hits en platen vooral als promotie van optredens van houseduo Bingo Players.

Mogelijk was hij populairder in Groot-Brittannië dan in Nederland. De 37-jarige Paul Bäumer uit Almelo - de ene helft van het elektrohouseduo Bingo Players - overleed op 18 december aan de gevolgen van kanker, die in juli vorig jaar bij hem was ontdekt.


In 2012 was hij voor het eerst vader geworden. Vorig jaar was hij samen met zijn muzikale partner Maarten Hoogstraten verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse nummer-1-hit in Groot-Brittannië in elf jaar. Het dancenummer Get Up (Rattle) haalde daar de eerste plaats. Het nummer dateerde uit 2011, maar brak door nadat de Amerikaanse hiphopgroep Far East Movement zang eraan had toegevoegd. De repeterende melodielijn ging nu gepaard met ouderwetse jarennegentighousekreten als get up, pump up the volume en feel the bass. Het duo verdrong veel beroemdere acts als will.i.am en Britney Spears in de Engelse hitlijsten. De controversiële clip, waarbij een eendenkolonie wraak neemt op enkele geweldplegers die een omaatje van hun tas beroven, werd liefst 20 miljoen keer bekeken op YouTube.


Paul Bäumer werd geboren in Rotterdam. Op zijn 5de verhuisde hij met zijn ouders naar Almelo, waar zij actief waren in de kinderopvang. Van jongs af was Paul gefascineerd door muziek. Op zijn 3de legde hij al een platencollectie aan. Als jongetje stelde hij zijn eigen top-40 samen. 'Paul wás muziek. Hij kende elk liedje, de bijbehorende artiest en het jaar dat het nummer werd uitgebracht', zegt zijn levenspartner Nicole Westerhuis.


Paul Bäumer volgde een pr-opleiding aan de meao. Daarna vond hij een baan bij Eazis Music & Systems, waar hij muzieklijsten samenstelde. Nicole Westerhuis was daar een van zijn collega's.


Maarten Hoogstraten leerde hij toevallig kennen. Hij was een vriend van Pauls broer Rutger. Toen hij bij Bäumer thuiskwam, zag hij dat Paul muziek maakte op zijn Amiga. 'Ik deed dat ook en zo zijn we bevriend geraakt. In 2006 besloten we samen een duo te vormen', aldus Hoogstraten. Met Touch Me kregen ze in 2008 voor het eerst landelijk aandacht. Ze produceerden aanvankelijk platen voor clubs, maar van die producties konden ze niet leven. Daarom besloten ze zelf op te treden. Hun grote internationale doorbraak kwam met het nummer Cry (Just a Little) in 2011. Bäumer zag hits en platen echter meer als een marketingmiddel om hun optredens onder de aandacht te brengen. Het nummer werd ook internationaal opgepakt - vooral in de VS en Groot-Brittannië. In 2012 scoorden ze een nieuwe hit met Don't Blame The Party. De nummer-1-notering in Groot-Brittannië bracht het duo internationale bekendheid, hoewel zij in eigen land de roem van Afrojack, Tiësto en Armin van Buuren niet konden benaderen.


De optredens waren er niet minder groots door. Ze draaiden overal in de wereld voor zalen met 10- tot 15 duizend mensen. In een interview met NRC zei Bäumer begin vorig jaar: 'Het is veel jetlags, veel nachtwerk en weinig slaap. Je hoort mij niet klagen, want ik geniet er met volle teugen van, maar er zal een moment komen dat ik het wat rustiger aan moet doen, want ik pleeg roofbouw op mijn lichaam. Misschien ben ik over vijf jaar wel gewoon studioproducer thuis, met voldoende nachtrust en een geordend leven.'


Een jaar eerder had het tweetal nog met Ilse DeLange en Eddy Zoëy de groep From The East gevormd, die voor 3FM Serious Request 2012 het nummer Needin' The Love had gemaakt en dat speelde op de eindshow van de actie. Bäumer werd tijdens de laatste actie van Serious Request herdacht. Hij overleed vlak voordat drie dj's in Leeuwarden het Glazen Huis binnenstapten.


Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.