Patstelling op alle fronten in Macedonië

Premier Ljubco Georgievski denkt er niet aan de Albanese rebellen in Macedonië akt-het-vuren aan te bieden. Als dat betekent dat de Albanese Partij voor Democratische Voorspoed (PPD) niet meedoet aan de regering van nationale eenheid, zal die regering het volgens de premier met een partij minder doen....

Het leger voert donderdag inderdaad opnieuw beschietingen uit op het dorp Slupcane. Volgens een hoge Macedonische regeringsfunctionaris is dat alles wat het leger op dit moment kan. 'Er zijn geen plannen voor een aanpak van de terroristen. Er is geen politiek concept, omdat er geen functionerende regering is. We hebben niet eens een minister van Defensie.'

De minister van Defensie is ruim een week geleden afgetreden in verband met beschuldigingen van fraude. Hij is niet vervangen, omdat de regering en de oppositie bezig waren met de vorming van de 'grote coalitie', de regering van nationale eenheid. 'Weken en weken zijn de politici bezig geweest met niets anders dan het verdelen van ministersposten. Zij verspillen kostbare tijd, alsof ze niet zien dat wij in oorlog zijn. De legereenheden worden intussen nerveuzer. Zij weten niet wat ze moeten doen, wat er van ze verwacht wordt', aldus de functionaris.

Net als Georgievski sluit ook hij uit dat er met de rebellen wordt onderhandeld. 'In heel Macedonië zijn er niet meer dan vijfhonderd rebellen. Zij zijn niet sterk genoeg om mee te mogen doen in de politieke dialoog.' Volgens hem is het een sprookje dat de rebellen sterk genoeg zouden zijn om ook elders een front te beginnen. Nieuwe acties van rebellen in de omgeving van Tetovo, waar ook donderdag weer vuurgevechten worden gemeld, doet hij af als het werk van 'kleine verspreide groepen van hooguit twintig man'.

'De enige oplossing zal zijn dat de rebellen de kans krijgen om te verdwijnen, zoals ze dat in maart in Tetovo hebben gedaan. Dat is beter voor hen, en beter voor de burgers in de dorpen die ze bezet houden. Nadat ze vertrokken zijn, zal het leger zichzelf tot overwinnaar uitroepen, en vervolgens kan de politieke dialoog worden geïntensiveerd', zegt hij.

Zijn premier, Georgievski, voelt echter niets voor akt-het-vuren dat de rebellen de kans geeft te verdwijnen, om later elders opnieuw op te duiken voor een nieuwe aanval. 'Het enige staakt-het-vuren zal de dagelijkse pauze van vijf uur zijn, om de inwoners de kans te geven hun dorpen te verlaten', aldus Georgievski donderdag.

Ook de rebellen zeggen daar niets voor te voelen. 'Ditmaal zal het niet gaan als in Tetovo', zegt commandant Sokoli, een van de leiders van de opstandelingen. In Tetovo verdwenen de rebellen na twee weken vechten van de een op de andere dag uit het zicht, om vorige week in de omgeving van Slupcane weer op te duiken. 'Deze keer vertrekken we niet zonder te vechten', zegt Sokoli strijdlustig. Maar ook hij krijgt, zegt hij, zijn bevelen van boven, van de 'politieke leiding'. Als die leiding besluit om opnieuw terug te trekken en ruimte te maken voor onderhandelingen zal dat toch gebeuren.

De Macedonische televisie toonde woensdagavond beelden van lege autobussen die terugkeren naar Kumanovo. De bussen hadden vergeefs staan wachten op burgers die het zwaar belegerde Slupcane willen verlaten. De burgers blijven in hun kelders, waar de situatie allengs slechter wordt.

Het Rode Kruis oordeelde donderdag opnieuw dat het niet verantwoord was het dorp binnen te gaan. Volgens een regeringsfunctionaris stevent Slupcane af 'op een humanitaire ramp'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden