Patriottistische prins Andrew 'basht' Fransen, Amerikanen en journalisten

AMSTERDAM - Dat de gelekte cables niet altijd wereldschokkende politieke feiten bevatten, maar vaak lezen als smeuïge diplomatieke achterklap, bewijst het gespreksverslag van een zakenbrunch in Kirgizië. Aanwezig: de Britse prins Andrew, hertog van York en tevens de speciale handelsvertegenwoordiger voor Groot-Brittannië.

Prince Andrew bij een luchtshow in Abu Dhabi. Beeld
Prince Andrew bij een luchtshow in Abu Dhabi.

In een van de gelekte documenten wordt door de Amerikaanse ambassadeur Tatiana Gfoeller verslag gedaan van een 'verbazingwekkend openhartig gesprek, dat vanuit Britse zijde soms tegen het onbeschofte aanschuurde'. Het gesprek met onder andere de Britse ambassadeur van Kirgizië en belangrijke Britse zakenlieden had tot doel de hertog van York voor te bereiden op een ontmoeting met de Kirgizische premier Igor Chudinov.

Niet uitgenodigd
Gfoeller vond de afwezigheid van de Duitse en Franse ambassadeurs opmerkelijk. 'Zij waren blijkbaar niet uitgenodigd, ondanks dat zij ook tot de EU behoren.' Dat Gfoeller de enige niet-Britse of zakelijke belanghebbende aanwezige was, heeft ze geweten. Prins Andrew reageerde volgens de ambassadeur 'met bijna spastisch patriottisme' wanneer er vergelijkingen tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werden gemaakt.

Toen een Britse zakenman opmerkte dat er ondanks de overweldigende economische overmacht van de VS op de Britten, bijna evenveel Britse als Amerikaanse investeerders waren in Kirgizië, snauwde de hertog: 'Dat is geen verrassing, de Amerikanen hebben geen geografische kennis. En Groot-Brittannië heeft de beste aardrijkskundeleraren ter wereld!'

De patriottistische gevoelens van de prins Andrew, het derde kind van de Britse koningin Elizabeth, staken te pas en te onpas de kop op in het gesprek. In een discussie over de hardnekkige corruptieproblematiek in Kirgizië barstte hij in lachen uit: 'Het zijn net de Fransen.' En even later: 'Kirgizië hoeft de corruptie niet aan te pakken om Franse investeerders aan te trekken'.

Schik
De hertog van York had overduidelijk schik in het gesprek, zo merkt de ambassadeur. 'De brunch duurde al twee keer zo lang als gepland, maar prins Andrew zat erbij alsof hij net was opgewarmd. Nadat het onderwerp van corruptie in Kirgizië uitputtend was behandeld, stak de hertog van wal over de idiote Britse anti-corruptieonderzoekers, die bijna een deal met Saudi-Arabië hadden verknald.

Ook die journalisten, vooral van the Guardian, die overal maar hun neus in staken, maken het volgens de hertog niet makkelijker voor Britse zakenlieden om hun zaken te doen.

Voordat hij 'tot zijn grote spijt' het gezelschap moest verlaten, omdat hij te laat was voor zijn afspraak met de premier, gooide hij er nog een uitsmijter tegenaan: 'de achterlijke Britse en Amerikaanse regeringen plannen hun zaken op zijn best tien jaar vooruit, terwijl wij hier eeuwen vooruit plannen'. 'Hear hear', juichten zijn toehoorders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden