Patriottisch gebak op Obamadag

De inauguratie is altijd een nationaal feest. Maar die van Obama slaat nu al alles. ‘Een nieuwe dageraad.’..

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON ‘Het is hier hartstikke koud’, klaagt Duncan, een zwarte filmmaker. Hij is vanuit Miami naar Washington gekomen. ‘Zoiets maak je maar één keer mee.’ Op de trottoirs van de wijk Georgetown kun je over de hoofden lopen. De stad is tot de laatste plaats gevuld met mensen. Opvallend veel van hen zijn zwart.

Mary is uit Texas gekomen. Ze heeft dit jaar voor het eerst gestemd. ‘Ik ga een plakboek maken van alle foto’s die ik neem, voor mijn kleinkinderen’, zegt ze in een volle kroeg op M Street, een rode cocktail in haar hand.

‘Weet u, wij zijn zomaar gekomen’, zegt een vrouw uit North Carolina buiten. ‘We hebben geen kaartjes en we weten helemaal niet of we in de buurt kunnen komen. Maar ik denk echt dat een nieuwe dageraad is aangebroken in Amerika. Daar moeten we aan deelnemen.’

Het is een magisch moment voor Amerika. De inauguratie van de nieuwe president veroorzaakt het soort opwinding dat in monarchieën is voorbehouden aan troonsbestijgingen. Schoolkinderen, die op de grote dag vrij hebben, moesten vrijdag rood, wit en blauw gekleed naar school komen: ‘Toon je patriottisme door onze nieuwe president te steunen.’

Ze leren een rapsong met de namen van alle 44 presidenten: ‘John Quincy Adams was number six, you know’. Die staan in Amerika altijd in het middelpunt van een geschiedkundige cultus.

In de supermarkten liggen schappen met Obama-parafernalia, patriottisch gebak en speciale plastic ‘God bless America’-bordjes om over het nummerbord heen te doen. Mensen nodigen hun vrienden uit voor inauguratiefeestjes ‘om het glas te heffen op onze nieuwe president’. In de stad kun je nergens kijken of je ziet het gelaat van Obama. Hij heeft zelfs de panda’s uit de National Zoo van de metrokaartjes verdrongen.

De president is niet alleen politicus, maar als staatshoofd ook symbool van het land. Amerika heeft geen vaste koninklijke familie, maar krijgt iedere vier of acht jaar een nieuwe. En dit jaar is het een prachtexemplaar. ‘Ik moet die mousepad met Michelle hebben. Ik ben dol op haar’, roept een zwarte vrouw voor weer een stal met Obama-artikelen, in de statige hal van Union Station. Het Eerste Gezin prijkt op borden, buttons, bekers, mutsen en sleutelhangers. De souvenirs komen uit China, de verkoper komt uit Jordanië. Op internet worden afzichtelijke muntencollecties aangeboden: ‘Wordt eigenaar van een stuk geschiedenis!’

Een inauguratie is altijd een nationaal feest. ‘Ook als je niet op de man hebt gestemd’, legt filmmaker Duncan uit. ‘Maar dit is echt iets heel anders. Ik had nooit gedacht dat ik het mee zou maken.’ Obama’s huidskleur is de reden dat iedereen de dag steeds ‘historisch’ noemt, en vandaag een bezoekersrecord wordt verwacht.

Iemand vergeleek de beëdiging met de televisiebeelden van de eerste man op de maan. Op een Obama-quilt-tentoonstelling in Washingtons Historical Society hangt een grote quilt waarop Michelle Obama’s familiegeschiedenis is uitgebeeld als een stripverhaal: ‘Van slavenhut tot Witte Huis’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden