Patriots zetten formatie onder druk

De kabinetsformatie staat onder druk doordat premier Balkenende Turkije patriotraketten heeft aangeboden, terwijl de NAVO er nog niet uit is of de tijd rijp is voor dergelijke hulp....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Bos noemt het onwenselijk als het kabinet vrijdag beslist de Verenigde Staten aanvullende militaire steun te bieden. De opstelling van Balkenende in de kwestie-Irak stemt hem voorlopig negatief over de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Balkenende toont zich zeer verrast. 'Ik begreep vrijdag dat hij zich kon vinden in de toezegging aan Turkije, maar kennelijk ligt het nu anders', zei hij, verwijzend naar een uitspraak van Bos vrijdag in het NOS Journaal.

Bos verklaart zijn draai uit het feit dat hij vrijdag nog niet wist dat Turkije, tegelijk met het verzoek aan Nederland, een verzoek aan de NAVO had gedaan. 'Nu dat het geval blijkt, vind ik dat de regering niet voor de muziek had moeten uitlopen. Het is een politieke beslissing die in Brussel genomen moet worden.'

Daar werd de vergadering van de negentien NAVO-ambassadeurs dinsdag echter opnieuw opgeschort, tot vanochtend. Frankrijk, Duitsland en België, die maandag een veto uitspraken over het treffen van voorbereidingen voor de bescherming van Turkije, blijven bij hun mening.

'Wij zijn niet tegen het principe', zegt PvdA-buitenlandspecialist Koenders, 'maar tegen de timing.' De Tweede Kamer is volgens hem bovendien ten onrechte niet over de kwestie geraadpleegd. Eigenlijk vindt Koenders dat de toezegging aan Turkije ingetrokken zou moeten worden. 'Maar ik ben de regering niet, en die beslist erover.'

Of de PvdA haar afkeuring vandaag tijdens het spoeddebat in een Kameruitspraak wil vastleggen is onduidelijk. De kleine linkse fracties zijn evenals de PvdA zeer kritisch. Maar het kabinet kan altijd nog rekenen op een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF.

VVD-Kamerlid Van Aartsen noemt het bezwaar van de PvdA tegen de timing hol. 'Voordat dergelijke systemen geïnstalleerd zijn, ben je dagen verder.' Het spreekt volgens hem voor zich dat Nederland Turkije de helpende hand biedt als dat land zich ook vrijdag, na het bekend worden van de bevindingen van de inspecteurs, bedreigd voelt.

Ook LPF-fractievoorzitter Herben vindt het 'normaal' dat Turkije te hulp wordt geschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden