Patricia Wijntuin

studeerde ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, doceert aan de Hogeschool Utrecht, zit in de raad voor GroenLinks in Utrecht en promoveert op de binding van Marokkaanse jongens en meisjes met hun wijk....

‘Ik kwam er tijdens een onderzoek achter dat Marokkaanse jongeren in het Utrechtse Zuilen trots zijn op hun wijk. Dat verbaasde me. De beeldvorming is zo anders. Opbouwwerkers of jongerenwerkers zouden in hun werk meer met deze sterke identificatie kunnen doen.

‘Ik heb altijd onderzoek gedaan, eerst wilde ik mijn Surinaamse achtergrond daarbij niet betrekken, maar ik heb ontdekt dat het me bij deze onderwerpen een voorsprong geeft.

‘Mijn ouders komen uit het onderwijs en hebben hun drie kinderen gestimuleerd om hun kansen te verzilveren. Ik heb niettemin wel drie jaar nagedacht over hoe te promoveren.

‘De promotiekamer heeft die stap in mijn beleving kleiner gemaakt. Omdat de oprichter een Surinamer is en ook de promovendi allerlei etnische achtergronden hebben, hoefde ik mij minder te bewijzen. Je bent ook onder gelijkgestemden, allemaal bezig met hetzelfde onderwerp: de multiculturele samenleving.

‘Ik heb op de hogeschool een voucher aangevraagd. Dan ben ik vrijgesteld om te promoveren op voorwaarde dat ik de nieuwe inzichten op enig moment weer ten dienste stel van het onderwijs. Ik kan bijvoorbeeld een lesmodule samenstellen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden