Patiëntenfederatie: ‘Huisartsenacties onrechtmatig’

De aangekondigde huisartsenacties zijn onrechtmatig. Dat heeft de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) maandag laten weten. De NPCF is echter niet van plan een rechtzaak aan te spannen om ‘verdere escalatie van het conflict te voorkomen’....

ANP

De patiëntenorganisatie heeft een advocaat in de arm genomen om de kwestie uit te zoeken. Die concludeerde dat de acties te lang duren. De jurist baseert zich op uitspraken van de rechter bij stakingsacties van onder anderen ambulancepersoneel en medisch specialisten. In die zaken bepaalde de rechter dat dit soort acties niet langer mogen duren dan een à twee dagen en dat ze niet mogen aansluiten op een weekeinde, stelt de NPCF. De huisartsen hebben aangekondigd drie dagen te staken.

Een andere reden waarom de stakingsacties volgens de NPCF niet rechtmatig is, heeft te maken met het informeren van patiënten. De NPCF stelt dat niet duidelijk is hoe patiënten in de regio's door hun eigen huisartsen worden geïnformeerd over de acties.

Overigens zijn niet alle patiëntenorganisaties tegen de acties. Zo heeft de directeur van de Limburgse patiëntenorganisatie Huis van de Zorg zich achter de huisartsen geschaard.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stelt dat de huisartsen de nodige zorgvuldigheid in acht zullen nemen, zodat continuïteit van zorg voldoende geborgd is, vanuit medisch, maar ook vanuit juridisch oogpunt. Huisartsen in de regio zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van hun acties. Per regio zullen er verschillen te zien zijn. Via het antwoordapparaat van de huisarts kunnen patiënten beluisteren op welke wijze de zorgverlening door hun huisarts is georganiseerd en tot wie zij zich kunnen wenden.

Veel praktijken zullen gesloten zijn. Huisartsen blijven echter zorg verlenen aan ernstig zieke patiënten. Ze blijven collectief aan het werk zonder dagzorg te verlenen. In spoedeisende gevallen kunnen patiënten terecht bij 112 en eerste hulpposten van ziekenhuizen, stelt de LHV.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ziekenhuisdirecties en ambulancediensten gevraagd om daar rekening mee te houden en hen gevraagd eventuele voorbeelden van onverantwoorde zorg te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden