Patiënten stikken door vastbinden

Ieder jaar sterven enkele patiënten door verstikking nadat ze in een ziekenhuis, een verpleeghuis, een psychiatrische inrichting of een gehandicapteninstelling zijn vastgebonden....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

J. Lucieer, hoofdinspecteur voor de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg noemt het fixeren van patiënten 'vaak mensonterend'. Hij vindt dat instellingen zich bewust moeten worden van de risico's van vrijheidsbeperkende maatregelen, zodat het aantal ongevallen vermindert. Lucieer vindt ook dat ze meer moeten nadenken over alternatieven.

Uit een nog niet gepubliceerd inspectie-onderzoek in instellingen voor verstandelijk gehandicapten blijkt dat 7 procent van de gehandicapten (2100 bewoners) regelmatig met een band om het middel wordt vastgebonden.

Dergelijke onrustbanden leveren gevaar op als patiënten in hun stoel onderuit glijden of uit bed vallen. Verstikking kan het gevolg zijn. Alle instellingen hebben een brief gekregen waarin op de gevaren wordt gewezen.

Jaarlijks worden duizenden psychiatrisch patiënten, verpleeghuisbewoners en (verstandelijk) gehandicapten opgesloten, afgezonderd, gefixeerd of gedwongen tot medicijngebruik. Dat gebeurt omdat ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving opleveren.

Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van de inspectie dat bedhekken en fixatiemateriaal in verpleeghuizen grote veiligheidsrisico's dragen.

Er blijkt grote behoefte te bestaan aan duidelijkheid bij het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Daarom heeft de Verpleegkundig Wetenschappelijke Raad het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO opdracht gegeven richtlijnen op te stellen. Die worden over twee weken op een congres in Utrecht gepresenteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden