Opinie

'Patiënten, stem op minister Schippers'

Nu is het moment om te kiezen voor minder zorgkosten, zegt Renée Braams.

OPINIE - Renée Braams
Edith Schippers (m). Beeld ANP
Edith Schippers (m).Beeld ANP

Mijn studie blind pianospelen heb ik na de vakantie dapper hervat, bemoedigd door een artikel in het vakblad Piano Bulletin van de 80-jarige pianiste Else Krijgsman.

Zij draagt al twintig jaar gehoorapparaten in beide oren en heeft een tinnitus, zo'n vreselijke oorpiep. Ondanks die handicap is pianospelen op niveau heel goed mogelijk, schrijft ze. 'De kern is toewijding en ligt voor mij in de kwalitatieve kracht van aandacht. De aanwezigheid van die aandacht is verre van vanzelfsprekend - zowel aan de piano als in het leven van alledag.'

Die aandacht kan je gegeven worden als je leert in jezelf rond te speuren zonder enig waardeoordeel. Storende gedachten, spanning en pijn moet je met volle aandacht beluisteren, schrijft Krijgsman. 'Dan keert de rust weer.'

Ik voel me zweven van geluk als ik een halve bladzijde Chopin kan spelen zonder te denken aan waarop mijn dochter deze week op school nu weer moet trakteren en aan wat ik deze week in het stemhokje zal doen.

Verhalen als dat van Else Krijgsman hebben wij als patiënten broodnodig om te kunnen leven met de gapende leegte die ontstaat als je ophoudt met dokteren.

Stoppen met dokters aflopen, daar help je jezelf mee, maar deze week staat mijn hoofd naar hoe we de samenleving kunnen helpen. Voor mij is, naast begrotingsevenwicht, het drukken van de kosten van de gezondheidszorg het verkiezingsthema dat mijn keuze bepaalt. Voor al die miljarden die we aan zorg uitgeven, krijgen we te weinig terug, en verzieken we de toekomst van onze kinderen.

De netste en rechtvaardigste manier om de zorg betaalbaar te houden is de methode Klink: alleen noodzakelijke behandelingen en medicijnen geven. Artsen zouden daarin het voortouw moeten nemen, en de KNMG en de huisartsen hebben daarover de laatste maanden ook moedige rapporten uitgebracht.

Toch verwacht ik er weinig van. Althans van de specialisten, hoeveel kijk- en luistergeld je ze ook geeft. Zij willen die nieuwe laser uitproberen en daarover publiceren, dat is hun werk.

Nederlandse huisartsen zijn wel goed in praten en luisteren, de patiënt geruststellen en ervan overtuigen dat opereren niets uithaalt.
Het lijkt me vreselijk moeilijk als je kwellende rugpijn hebt en de huisarts zegt 'misschien helpt het u om elke dag te gaan zwemmen', maar het is niet anders. Patiënten, huisartsen en verzekeraars moeten eendrachtig voor elkaar krijgen dat de herniaoperatie de wereld uit gaat.

Mijn stem gaat daarom woensdag naar de VVD, naar Edith Schippers, die een uitstekende minister van volksgezondheid is. De VVD wil alleen nog noodzakelijke zorg in het basispakket houden en wil het eigen risico conform het Lente-akkoord naar 350 euro per jaar brengen. 350 euro is voor iedereen op te brengen voor een behandeling die echt nodig is en helpt. Maar het bedrag geeft mensen ook een duwtje om te kiezen voor gezondere oplossingen: sonjabakkeren, hardlopen, een cursus mindfullness volgen.

Het is voor het eerst sinds ik stemgerechtigd ben dat ik niet op de PvdA stem. Het voelt akelig ontrouw. Daarom zeg ik de PvdA niet vaarwel, maar tot ziens over vier jaar. Maar PvdA, dan wil ik jullie nooit meer horen over inkomensafhankelijke ziektekostenpremies. Die zullen nou helemaal niemand stimuleren om op een gezonde manier met zijn lichaam en het verval daarvan om te gaan! De PvdA legt de zorgrekening daarmee bij hoogopgeleiden die gezonder leven dan laagopgeleiden. Dat kan niet. Solidariteit is niet grenzenloos.

Renée Braams is neerlandica, muziekdocent en columniste van vk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden