'Patiënten psychische klachten beter helpen'

De huisartsen in Nederland maken zich zorgen om het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na een peiling onder meer dan 800 huisartsen.

Een artrs geeft een patiënt uitlegBeeld ANP

Het aantal mensen met psychische klachten is het laatste half jaar sterk toegenomen, zo constateert 56 procent van de huisartsen. 45 procent van de huisartsen geeft aan dat er ook meer patiënten zijn bijgekomen met complexe klachten.

De toename aan patiënten met psychische klachten is volgens de LHV te wijten aan de economische crisis en daarbij behorende psychologische problemen. Het is vaak ook zo dat mensen die worden doorverwezen naar bijvoorbeeld een psycholoog, daar toch niet heen gaan. Zo blijft het probleem bestaan. Daarnaast is het ook de bedoeling dat psychische klachten meer in de huisartsenpraktijk behandeld worden.

Er zijn volgens de huisartsen steeds minder mogelijkheden om die mensen door te verwijzen naar de meer gespecialiseerde GGZ. 'De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren', aldus Steven van Eijck, voorzitter van de LHV. 'Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien.'

Een derde van de huisartsen vindt dat de doorverwijsmogelijkheden naar de GGZ verslechteren. Van Eijck: 'Dit is echt een zorgelijke ontwikkeling. Alle spelers in de keten, van huisarts tot psycholoog en psychiater, willen voorkomen dat die moeder van twee kinderen met een ernstige depressie die niet door de huisarts behandeld kan worden, langer langs de kant staat dan nodig. Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde GGZ. Maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden