Patiënten mogelijk besmet met HIV

Ruim tweehonderd patiënten van het Medisch Centrum Alkmaar zijn mogelijk besmet met hepatitis, HIV of tuberculose als gevolg van een kapotte reinigingsmachine....

Van onze verslaggeefster

De patiënten zouden besmet kunnen zijn geraakt tijdens een bronchoscopie, een kijkonderzoek in de luchtwegen. Daarbij kijkt de longarts via de mond- of neusholte in de luchtpijp met een dunne slang en een lens of een kleine videocamera. Het kijkinstrument wordt na gebruik gedesinfecteerd in een soort vaatwasmachine. Een werknemer van het MCA ontdekte dinsdag 27 augustus dat in de machine een veer kapot was. Daardoor vermindert de druk en wordt de binnenkant van de instrumenten minder goed schoongemaakt.

Volgens Bert Kool, voorzitter van de raad van bestuur van het MCA, is de kans dat patiënten besmet zijn zeer klein. Het defect aan de desinfectieapparatuur is zo duidelijk zichtbaar dat personeel het meteen moet opvallen.

Het ziekenhuis kan echter niet geheel uitsluiten dat het defect al langer bestaat. Het apparaat is voor het laatst op 5 april gerepareerd. Het ziekenhuis heeft daarom uit voorzorg alle patiënten die in de tussenliggende periode een onderzoek hebben ondergaan, ingelicht.

Het MCA heeft de afgelopen maanden een keer een broncho scopie uitgevoerd bij een patiënt die was besmet met zowel tuberculose als HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Met de broncho scoop die bij die patiënt werd gebruikt, werd later tevens onderzoek verricht bij vier andere patiënten. Zij worden daarom getest op de mogelijke aanwezigheid van HIV en tbc.

Bij alle 214 patiënten wordt volgende week bloed afgenomen. Kool verwacht over drie weken uitsluitsel te hebben. Hoewel de patiënten is verteld dat die kans nauwelijks aanwezig is, heeft het bericht tot grote ongerustheid geleid. Het MCA heeft een medisch microbioloog ingeschakeld die vragen beantwoordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden