Patiënten kunnen specialist beter controleren

Alle medisch specialisten in Nederland maken vanaf vandaag hun richtlijnen openbaar. Patiënten kunnen op een website precies zien aan welke regels hun arts zich bij een behandeling moet houden.

AMSTERDAM - De Orde van Medisch Specialisten nam een jaar geleden het initiatief voor de site kwaliteitskoepel.nl. Daarop zijn inmiddels honderden uiteenlopende richtlijnen verzameld: van behandeling van kinderen met ADHD tot hartfalen. Alle 29 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten werkten mee.


Tot nu toe waren richtlijnen voor operaties en behandelingen voor het publiek meestal onvindbaar. Vaak stonden ze op een afgeschermd gedeelte van websites van specialisten.


De druk op artsen om openheid van zaken te geven wordt echter steeds groter. Dat werd mede gevoed door een aantal geruchtmakende incidenten, zoals de verslaafde neuroloog in Twente die tientallen foute diagnoses stelde. Ook worden ziekenhuizen steeds vaker in het openbaar afgerekend op hun resultaten.


Met de richtlijnen neemt de transparantie toe, en mogelijk ook de kwaliteit van de zorg. Zo kunnen borstkankerpatiënten straks op de site lezen dat alle kankerspecialisten verplicht zijn een borstreconstructie aan te bieden als een patiënt een borst kwijtraakt. Niet alle patiënten zijn daarvan op de hoogte.


'Een reconstructie wordt nog steeds niet in alle ziekenhuizen aangeboden', zegt voorzitter Irene Mathijssen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie die momenteel aan de richtlijn werkt. 'Het is goed dat patiëntes zich bewust worden van wat er mogelijk is. Soms zijn ze heel afwachtend. Als een chirurg zo'n reconstructie dan niet nodig vindt, gebeurt het ook niet.'


Patiënten kunnen ook zelf risico's van operaties bekijken. Zo staat bij borstvergrotingen precies aangegeven hoe vaak pijnklachten voorkomen. 'De ene chirurg is daar eerlijker in dan de andere', zegt Mathijssen. 'Ook kan iedereen nu zien dat een borstvergroting altijd onder algehele narcose moet gebeuren. Er zijn echt klinieken waarin dit niet gebeurt - om geld te besparen.'


Veel ziekenhuizen hebben nu eigen folders met informatie over een ingreep. 'Maar dit gaat veel verder', zegt Mathijssen. 'Alle richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien zijn ze rechtsgeldig.'


De specialisten zijn niet bang voor te mondige patiënten: 'Laat de patiënten maar een kritische dialoog aangaan met de dokter', zegt Marjon Kallewaard van de Orde van Medisch Specialisten. 'Daar wordt de kwaliteit alleen maar beter van.'


In de loop van dit jaar zal van sommige ingrepen worden gepubliceerd hoe vaak een specialist ze jaarlijks minimaal moet uitvoeren. Verder zullen ook kwaliteitsmetingen te zien zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden