NieuwsSeroxat

Patiënten klagen farmaceut aan om gevaarlijke psychische bijwerkingen antidepressivum

Ruim twintig patiënten die in hun jeugd het antidepressivum Seroxat hebben gebruikt, dienen eind deze maand een collectieve claim in tegen fabrikant GlaxoSmithKline (GSK). Zij stellen de farmaceut aansprakelijk omdat die niet tijdig heeft gewaarschuwd voor de ernstige psychische gevolgen van het gebruik van het medicijn, vooral agressie en een verhoogde kans op zelfdoding.

Maud Effting en Ellen de Visser
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De jonge patiënten hebben zich verenigd in de Stichting SeroxatClaim, die werd opgericht nadat de 32-jarige Gerard Eggebeen vorig jaar mei door de Utrechtse rechtbank in een zaak tegen GSK in het gelijk werd gesteld. Bij de stichting zijn daarna honderden reacties binnengekomen van gebruikers en nabestaanden, zeggen bestuurslid Judith Dingemanse en advocaat van de stichting Ron Lensen.

Volgens de rechter heeft GSK veel te lang gewacht met het waarschuwen voor ernstige bijwerkingen bij jongeren. Dat Eggebeen, die als puber Seroxat kreeg voorgeschreven, daardoor schade heeft opgelopen is volgens de rechtbank aannemelijk. De hoogte van zijn schade moet nog worden vastgesteld. GSK is in hoger beroep gegaan en wil geen commentaar geven op de claim. ‘Alle informatie over Seroxat is te vinden in de bijsluiter en in de informatie voor voorschrijvers’, zo laat de farmaceut weten. ‘Het is de taak van de arts om samen met de patiënt, gebaseerd op diens medische voorgeschiedenis en specifieke situatie, de meest geschikte behandeling te bepalen.’

Verdonkeremaand

GSK wist al in 2001, toen Seroxat voor jongeren op de markt kwam, dat het middel bij die groep niet werkt en het risico op zelfdoding vergroot. Het bedrijf verzweeg dat. In het onderzoek naar het medicijn bleken later feiten over bijwerkingen verdonkeremaand. De bijsluiter van Seroxat werd pas veel later aangepast: daar staat nu in dat het middel niet mag worden voorgeschreven aan patiënten onder de 18 jaar. De 25 jonge gebruikers die een claim indienen, gebruikten het antidepressivum voordat de bijsluiter werd herschreven. GSK kreeg in 2012 van de Amerikaanse overheid een boete van 2,6 miljard euro, deels voor de promotie van antidepressiva bij jongeren.

Na zijn rechtszaak kreeg Eggebeen tientallen reacties. ‘Leeftijdsgenoten die, net als ik, als kind aan de antidepressiva waren en sindsdien zo ongeveer van zelfmoordpoging naar zelfmoordpoging leven.’ Ouders van pubers en jong-volwassenen schreven hem dat hun kind zich van het leven had beroofd een paar weken nadat zij met antidepressiva waren begonnen.

Bij de stichting SeroxatClaims hebben zich ook veel volwassen gebruikers van het antidepressivum aangesloten. Ook voor hen onderzoekt de stichting, samen met advocaat Lensen, de mogelijkheid om GSK aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen slikten vorig jaar 154 duizend Nederlanders Seroxat, waarmee het een van de meest gebruikte antidepressiva is.

Komende week dient het hoger beroep in de zaak van de jonge moeder Aurélie V, die in 2013 haar kinderen op gruwelijke wijze om het leven bracht. Ook zij slikte Seroxat. De Volkskrant sprak met Aurélie’s ouders, die ervan overtuigd zijn dat ze door antidepressiva in een waan is geraakt. Advocaat Job Knoester noemt haar daad ‘volledig out of character’.

Wat wij eerder schreven over de vernietigende bijwerkingen van Seroxat

Aurélie doodde haar kinderen van 6 en 8. Ze slikte Seroxat, een medicijn tegen depressies, waarvan steeds duidelijker wordt dat het kan leiden tot geweldsuitbarstingen. Vlak voor het hoger beroep in haar zaak vertellen haar ouders hun verhaal.

Wetenschappers en de farmaceutische industrie verdoezelden bijwerkingen, waardoor een antidepressivum dat zelfmoordgevoelens opwekt bij jongeren toch op de markt kon komen.

De vader van een vrouw die werd doodgeslagen sloeg eerder samen met de dader alarm over de gevolgen van antidepressiva.

Ids Idsardi, die in 2008 onder invloed van Seroxat drie mensen neerschoot, sprak twee jaar geleden met de Volkskrant over zijn daad: ‘De pillen maakten mij tot moordenaar.’

‘Kapot van schuld en schaamte over wat hij iedereen heeft aangedaan’: In het brein van een depressieve dader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden