Patiënt merkt weinig van kankeronderzoek

De wetenschappelijke ontwikkelingen in het kankeronderzoek gaan razendsnel. Maar veel ontdekkingen in het laboratorium kunnen niet worden vertaald naar de patiënt, signaleert de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelminafonds in het donderdag verschenen jaarverslag 2000....

Oorzaak van de stagnaties is de werkdruk in de ziekenhuizen, zegt het fonds. De artsen kunnen geen tijd meer vrijmaken voor het testen van nieuwe veelbelovende vondsten. Ook zijn de ziekenhuisbudgetten veelal ontoereikend.

Het fonds heeft geen concrete voorbeelden van welke doorbraken in het laboratorium de patiënt niet bereiken. 'Het doet zich op allerlei gebieden voor', laat de Kankerbestrijding weten.

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van de kankerbestrijding is de ontrafeling van het menselijk genoom. Met nieuwe technieken is het mogelijk de genen op te sporen die te maken hebben met het ontstaan van kanker.

Het typeren van het gen dat aan de basis staat van een bepaalde vorm van kanker opent de weg naar de behandeling van dat type kanker, maar dan moeten er wel onderzoekers en instituten zijn die dat onderzoek wil doen.

Het Wilhelminafonds is een belangrijke financier van wetenschappelijk kankeronderzoek. Ongeveer de helft van het onderzoek aan Nederlandse instituten en universiteiten wordt mogelijk gemaakt met geld van het fonds. In 2000 is iets meer dan 100 miljoen gulden besteed aan onderzoek, ongeveer 85 procent van het budget van het Koningin Wilhelmina-Fonds.

Om het onderzoek verder te stimuleren heeft het Wilhelminafonds besloten dat onderzoekers een aanvraag kunnen doen om vrijgesteld te worden van hun reguliere werk als arts. Het fonds betaalt dan de kosten van een vervanging.

Het fonds heeft in 2000 118 miljoen gulden uit te geven, de wervingskosten (12,5 procent) zijn daar van afgetrokken. Belangrijke inkomstenbronnen zijn nalatenschappen (56 miljoen), donaties en collectes.

Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 37 duizend mensen aan kanker. Het aantal kankerpatiënten is bijna tien keer zo hoog.

Volgens de Kankerbestrijding daalt de sterfte door kanker langzaam, vooral bij mannen. De belangrijkste oorzaak van die daling zou zijn gelegen in de anti-rookcampagnes die sinds de jaren zeventig zijn gevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden