Patiënt kan ziekenhuis sneller uit

De ligduur van patiënten kan met een kwart verminderen als ziekenhuizen slimmer plannen en efficiëntere behandelmethoden invoeren. De wachttijden op de poliklinieken kunnen daardoor met 40 procent afnemen, de totale behandelduur met bijna eenderde....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Dit blijkt uit de eerste resultaten van het project Sneller Beter, die vandaag naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het project is een initiatief van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, die er elf miljoen euro voor beschikbaar stelde. De ziekenhuizen worden begeleid door het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, de Orde van Medisch Specialisten en het iBMG, een wetenschappelijk instituut van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

In vier jaar tijd voert 20 procent van de ruim honderd ziekenhuizen tal van nieuwe, internationaal beproefde werkmethoden in die de zorg sneller, veiliger en efficiënter moeten maken. De medische zorg blijkt er sterk door te verbeteren. Het aantal patiënten met doorligwonden daalde in de deelnemende ziekenhuizen met bijna 60 procent, het aantal pijnklachten na een operatie met ruim 20 procent.

De uitkomsten uit de eerste acht grote ziekenhuizen, waaronder een academisch centrum, tonen aan dat aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn die nauwelijks extra geld kosten. Zo nam de toegangstijd voor de poliklinieken af van gemiddeld 48 naar 28 dagen toen specialisten beter nadachten over de indeling van hun spreekuren. Op de poli oogheelkunde van een van de ziekenhuizen daalde de wachttijd voor een afspraak zelfs van vier maanden naar 14 dagen.

De ligduur kon worden verkort door patiënten bijvoorbeeld voor de operatie aangepast eten te geven waardoor ze in betere conditie kwamen en sneller herstelden. Pagina 3: Weinig pijn, snel beter

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden