Patiënt Feyenoord op sofa zelfonderzoek

Rubriek Ruimte op rechts in Volkskrant van dinsdag 20 januari


Verstandige man, Mario Been. In zijn hart wil hij dolgraag naar Feyenoord, maar de trainer liet de website van NEC maandag optekenen dat hij het seizoen in Nijmegen afmaakt. Hoera.


Been heeft het geduld en de zelfbeheersing om de trein voorbij te laten razen, omdat hij weet dat een trein een traject aflegt en vanzelf weer een keer langskomt, als je maar lang genoeg wacht.
Feyenoord zou Beens voorbeeld kunnen volgen. Ga eens nadenken. Gewoon, ouderwets, op zijn Rotterdams. Reflecteren op het bestaan als gewezen topclub. Antwoorden zoeken op vragen: waarom reputaties van trainers en directeuren in donkere kerkers verdwijnen? Waarom spelers elders gloriëren en in Rotterdam niet? Waarom de scouting vrijwel nooit een parel aflevert? Waarom havenbaronnen van alles doen, behalve zich bemoeien met Feyenoord?


De sofa van het zelfonderzoek smacht naar de patiënt Feyenoord. Trainer Gertjan Verbeek is, zo vertelde collega Foppe de Haan onlangs, volledig doorgelicht voor zijn aanstelling. Feyenoord onderzocht alles: hoe hij onder stress reageert, wat zijn kwaliteiten en zijn zwakheden zijn.
In de klas slaagde hij glansrijk voor het rollenspel, maar de praktijk maakte van hem een generaal die merkte dat zijn soldaten al waren gedeserteerd toen hij zich omdraaide.


Het is vloeken in de Rotterdamse kerk, maar Feyenoord zou één keer een voorbeeld kunnen nemen aan Ajax. Ajax liet, toen bleek dat niemand de vrije val kon stoppen en de ene trainer na de andere technisch directeur de nooduitgang zocht, een rapport opstellen door de commissie Coronel. Na ruim 40 interviews, afgenomen door min of meer onafhankelijke denkers, verscheen een ongemeen kritisch rapport. Niet dat alle aanbevelingen zijn overgenomen, het rapport dient als leidraad voor de weer zonnige toekomst.


Een Feyenoord-commissie dus, en wel een ander soort denktank dan het groepje onder leiding van oud-voorzitter Kerkum. Daarin ging het vooral over structuur. Laat het nu over voetbal gaan.
Namen verzinnen is niet zo moeilijk: Hans Blankert, Sylvia Toth, Keje Molenaar, Wilfried de Jong, Pierre van Hooijdonk, Jorien van den Herik, Hans Kraay (de vader), Benno Leeser, Nicole Edelenbos. Eventueel tweevoudig trainer Bert van Marwijk, die er als bondscoach baat bij heeft dat aanvoerder Van Bronckhorst weer gelukkig is.


Misschien denkt zelfs fan Wouter Bos mee. Als minister redde hij reeds Feyenoord-sponsor Fortis.
Ajax heeft weliswaar geld en Feyenoord niet, in technisch opzicht is de opdracht niet eens zo moeilijk, mits een paar eeuwig geblesseerden binnenkort weer eens een paar voetbalschoenen aantrekken. Met een nieuwe doelman, een linksachter en een centrale verdediger ben je al een eind.


Feyenoord heeft goede jeugdspelers. Van Bronckhorst en Makaay zullen voorbeeldige profs zijn, als de rookwolken zijn opgetrokken en de trainer een beetje naar ze luistert.
De spelers hoeven de rest van het seizoen alleen te gebruiken om de harten van de fans te heroveren. Of dat Europees voetbal oplevert, is niet eens zo interessant. De laatste deelnames van Feyenoord aan de UEFA Cup waren in financieel en sportief opzicht volstrekt overbodig.


Laat de spelers voetballen. En laat de commissie nadenken volgens het credo: geen daden, maar woorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden