'Patiënt bepaalt zelf welke informatie hij precies deelt'

Volgens de Huisartsen kring Amsterdam is het nieuwe systeem voor patiënten gegevens privacy vriendelijker en veiliger. Waarom?

null Beeld anp
Beeld anp

Deze week starten twintig Amsterdamse huisartsen een proef met een alternatief systeem om medische gegevens van patiënten te delen. Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam en zelf huisarts in de hoofdstad, legt uit waarom het hoog tijd is voor een alternatief.

Waarin schiet het huidige Landelijk Schakelpunt (LSP) volgens u tekort?

'Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat een huisarts zich aan zijn beroepsgeheim houdt. Maar met het huidige LSP - voorheen het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) - kunnen we dat niet garanderen. Als de patiënt eenmaal toestemming geeft voor het uitwisselen van gegevens, wordt meteen een groot deel van het dossier gedeeld, terwijl een deel meestal niet relevant, maar wel privacygevoelig is.

'Die informatie is bovendien voor een grote groep hulpverleners beschikbaar. Weliswaar wordt het niet op een centrale locatie opgeslagen, maar de data gaat wel via een centraal punt. De gegevens zijn op dat moment niet versleuteld en dus mogelijk te hacken.

'We merkten dat veel Amsterdamse huisartsen niet meededen aan het Landelijk Schakelpunt vanwege de bezwaren over veiligheid. Daarom besloten we aan de slag te gaan met UvA-onderzoeker Guido van 't Noordende, die al eerder vraagtekens bij het EPD zette.'

Stella Zonneveld Beeld Henk Brands
Stella ZonneveldBeeld Henk Brands

Waarom voldoet het nieuwe systeem wel?

'Met dit alternatief geven huisartsen in overleg met de patiënt toestemming om slechts met specifieke zorgverleners, bijvoorbeeld de waarnemer op de huisartsenpost in Amsterdam, alleen relevante gegevens uit te wisselen. Bij nieuwe toepassingen, zoals uitwisselingsmogelijkheden met een eerste hulp of specialisten, kan dat één op één worden geregeld, zodat niet alle ziekenhuisspecialisten toegang krijgen maar alleen degene die jou behandelt. De patiënt bepaalt dus zelf welke informatie hij precies deelt en met wie.

'Bovendien is het systeem veiliger, omdat niet alle gegevens eerst naar een centraal punt gaan en ze van begin tot eind versleuteld zijn. De huisarts krijgt daarnaast een e-mailnotificatie als iemand gegevens van een van zijn patiënten heeft opgevraagd. Als die persoon niet bij de behandeling betrokken is, kun je direct ingrijpen. Er wordt ook gewerkt aan een portal waar patiënten zelf kunnen inloggen om te checken wie hun gegevens heeft ingezien.'

Is een digitaal patiëntendossier überhaupt nodig?

'Zeker bij ouderen of chronisch zieke mensen is er een reële kans dat ze acute hulp nodig hebben buiten gewone werkdagen. Een waarnemend hulpverlener kent hun situatie vaak niet. Dan is het belangrijk dat cruciale informatie wordt gedeeld, denk aan medicatie en allergieën. Nu los ik zoiets vaak nog op de ouderwetse manier op, met een fax naar de huisartsenpost. Dat is onhandig, want steeds als er iets in het dossier verandert, moet dat opnieuw.'

Wordt dit de vervanger van het LSP voor heel Nederland?

'Dat zou mooi zijn. We vinden het in de eerste plaats belangrijk dat er keus is. Als je sommige gegevens wél wilt kunnen delen, hoef je je niet meer per definitie aan te sluiten bij het LSP. Er zijn nu huisartsen die ondanks hun bezwaren toch met het LSP werken, omdat er geen alternatief was. Dat hoeft nu niet meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden