Pathologe wijst na 32 jaar dingo aan als de moordenaar van Australische baby Azaria

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Na bijna 32 jaar is duidelijkheid gekomen in een van de geruchtmakendste vermissingszaken van Australië: de verdwijning van baby Azaria Chamberlain op 17 augustus 1980 bij de beroemde Uluru-rots. Pathologe Elizabeth Morris heeft in een nieuw onderzoek vastgesteld dat Azaria, toen negen weken oud, door een dingo - een Australische wilde hond - is meegenomen en gedood.

Daarnaast heeft de Australische pathologe de ouders van Azaria, Lindy en Michael Chamberlain, excuses aangeboden voor het feit dat de zaak, die velen Down Under maar ook ver daarbuiten jaren bezighield, zo lang heeft voortgesleept. De verdwijning van Azaria heeft sinds 1980 Australische rechters en onderzoekscommissies diverse malen tot tegengestelde uitspraken gedwongen.

Nu eens werd geloof gehecht aan de bewering van de Chamberlains dat Azaria tijdens hun kampeertocht bij de Uluru-rots door een dingo uit hun tent was meegenomen. Dan weer werd moeder Lindy ervan beschuldigd Azaria's keel te hebben doorgesneden, waarop vader Michael haar lijkje in de woestijn zou hebben begraven.

Bij de eerste rechtszaak in 1981 wees de rechter een dingo aan als schuldige voor Azaria's verdwijning. Een jaar later werd moeder Lindy alsnog tot levenslang veroordeeld voor moord en vader Michael voor medeplichtigheid.

In 1986 werden alle beschuldigingen weer ingetrokken nadat een bebloed jasje van Azaria was gevonden in een gebied waar veel dingo's verbleven. Lindy Chamberlain zat drie jaar in de cel (waar ze ook nog een kind kreeg).

In 1995 durfde een patholoog bij gebrek aan stoffelijk overschot nog geen doodsoorzaak te benoemen. Nu heeft pathologe Elizabeth Morris het wel aangedurfd. Zij baseerde zich op de teruggevonden kleding van Azaria en op zeker tien andere dingoaanvallen op Australische kinderen.

'Het is duidelijk dat een dingo in staat is een kind aan te vallen, mee te nemen en te doden', zei Morris. Zij beantwoordde daarmee het grote raadsel dat onderwerp was van tientallen boeken, een tv-serie, een opera en de met een Oscar genomineerde film A Cry in the Dark met Meryl Streep in de rol van Lindy Chamberlain.

Lindy Chamberlain zelf heeft opgelucht gereageerd op de verklaring over Azaria's lot en benadrukte dat Australië 'prachtig, maar soms ook gevaarlijk kan zijn'. Haar inmiddels ex-echtgenoot Michael heeft laten weten dat deze uitkomst aantoont dat 'het mogelijk is gerechtigheid te krijgen, zelfs als alles verloren lijkt'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden