Patentinstituut slikt teugje vrijheid niet

AMSTERDAM Wat de Turken kunnen, kunnen wij ook, heeft een Koerdische zakenman in Noord-Irak bedacht. In navolging van het uiterst succesvolle Cola Turka lanceerde hij Cola Kurda....

De Turkse fabrikant Ülker bracht Cola Turka in 2002 op de markt en wist het altijd latent aanwezige anti-amerikanisme in Turkije te mobiliseren met een uitgekiende reclamecampagne. Vorig jaar bleek dat Cola Turka concurrent Pepsi van de eerste plaats op de Turkse markt had verdreven.

‘Dat wil ik ook’, dacht zakenman Haci Ramazam Aslan en hij vroeg in Turkije patent aan op de naam en het uiterlijk van de Koerdische cola. Zijn blikje is getooid met de kleuren geel, groen en rood met een ster – (niet?) toevallig de kleuren die door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden gebruikt.

Het patentinstituut kon er de humor niet van inzien en volgens de krant Aksam werd het patent afgewezen, omdat ‘het tegen de openbare orde en algemene ethiek’ zou zijn. Overigens zou het instituut al twee eerdere patentaanvragen op Cola Kurda hebben afgewimpeld.

Het patentinstituut heeft ook een aanvraag afgewezen voor de naam Roj Beer, vrij vertaald Bier van de Dag. De naam Roj is in Turkse ogen ernstig besmet: de pro-Koerdische zender Roj TV, die vanuit Denemarken uitzendt, is in de ogen van Turkije niets minder dan de spreekbuis van de PKK.

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft verwoede pogingen gedaan bij zijn Deense collega Anders Fogh Rasmussen om de zender verboden te krijgen, tot op heden zonder succes. Wel heeft de Duitse regering in juni besloten de Duitse vestiging van het tv-station in Wuppertal te sluiten vanwege de veronderstelde banden met de PKK, die in de Europese Unie op de lijst van terroristische organisaties staat.

Wat Roj Beer ongetwijfeld ook niet heeft geholpen, was de reclameslogan die de brouwer had bedacht voor de drank: Een teugje vrijheid.

Eric Outshoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden