Patatje oorlog, Shane, Rundskop

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Een fragment uit Patatje Oorlog. Beeld -
Een fragment uit Patatje Oorlog.Beeld -

Shane

(George Stevens, 1953) Zaterdag, Eén, 15.40 uur.

Hopeloos sentimenteel, maar een voorbeeld voor vele generaties westerns die volgden. 'Shane is niet zomaar een revolverheld. Shane is een metafoor voor Jezus, op Amerikaanse leest geschoeid', zei Paul Verhoeven in zijn voormalige filmrubriek in deze krant. Een stel rancheigenaren verzet zich tegen een rijke landopkoper en de strijd wordt beslecht door de ronddolende revolverheld Shane (Alan Ladd), die niet alleen de vrouwen van de strijdende partijen om zijn vinger windt, maar zich ook ontpopt als rolmodel van een leergierige jochie.

Rundskop

(Michaël R. Roskam, 2011) Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur.

Aanvankelijk denk je te kijken naar een dappere doch rommelige Vlaamse poging een Amerikaanse maffiafilm na te doen. Eén akelige flashback later verandert Rundskop in wat-ie eigenlijk is: een prachtig noodlotsdrama, gedragen door Matthias Schoenaerts, die à la Robert De Niro 27 kilo aankwam. In de film, deels gebaseerd op een berucht Vlaams veehormoonschandaal, geeft hij grotendeels zwijgend gestalte aan een plattelander die na een dramatische gebeurtenis in zijn jeugd in alle opzichten het vermogen mist iets van zijn leven te maken.

Casualties of War

(Brian De Palma, 1989) Zaterdag, Canvas, 23.50 uur.

John C. Reilly was voor zijn eerste speelfilm Casualties of War gecast voor een klein rolletje, totdat hij telefoon kreeg van Brian De Palma. Die was zo onder de indruk van Reillys optreden, dat hij hem een grotere rol aanbood. Daarom speelt hij een belangrijke bijrol als een van de leden van een militaire eenheid in Vietnam. In het verhaal ontvoert, verkracht en vermoordt die eenheid onder leiding van Sean Penn uit wraak een Vietnamees dorpsmeisje. Alleen soldaat Michael J. Fox weigert mee te doen. Als hij later bij superieuren gerechtigheid zoekt, botst hij op de horen-zien-en-zwijgen-cultuur.

Patatje oorlog

(Nicole van Kilsdonk, 2011) Zondag, NPO 3, 9.00 uur.

Kiek (9) denkt dat ze de kans dat haar vader sneuvelt aan het front, kan verkleinen door een muis en een hond te offeren; het is immers statistisch gezien zeer onwaarschijnlijk dat iemand met twee dode huisdieren ook nog eens een dode vader zal hebben. Een zwaarmoedig staaltje magisch denken, dat zo luchtig mogelijk wordt gebracht: wanneer Kiek fantaseert hoe ze haar muisje kan ombrengen, neemt dit eerlijke en fijnzinnige jeugddrama zijn toevlucht tot kleurige klei-animaties.

The Hobbit: An Unexpected Journey

(Peter Jackson, 2012) Zondag, Net 5, 20.30 uur.

Na een stroperig eerste uur komt dit eerste deel van de filmtrilogie The Hobbit, uitgesmeerd over een uitzinnige hoeveelheid speelminuten, lekker op gang. Met de schitterend geanimeerde raadselscène (Gollum tegenover Bilbo) als onbetwist hoogtepunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden