Pastors verlaat de stadse politici, maar verlost van hem zijn ze niet

De kwelgeest van de lokale PvdA, wordt Marco Pastors wel genoemd. Toch gaat juist de ex-leider van Leefbaar Rotterdam verloederde wijken erbovenop helpen.

Was het een aanwijzing dat Marco Pastors vorige maand bij de viering van het tienjarig bestaan van Leefbaar Rotterdam duidelijk maakte dat hij bij volgende gemeenteraadsverkiezingen niet voor een derde keer lijsttrekker was? Als fractievoorzitter en leider van de grootste oppositiepartij, lijkt de fut er nu al een beetje uit, zeggen ingewijden in Rotterdam.


Hoogste tijd, kortom, voor een nieuwe baan voor Marco Pastors.


Oud-wethouder, manifest in woordkeus en daadkracht, en zo ongeveer het laatste landelijk bekende 'gezicht' van Leefbaar Rotterdam, sinds Ronald Sörensen PVV-senator werd. Die nieuwe baan wordt vandaag officieel bekend gemaakt: Marco Pastors (46) wordt de nieuwe ambtelijke topman voor het stadsdeel Zuid, een deel van Rotterdam waar de problemen zich dusdanig ophopen dat het kabinet nationale bijstand heeft beloofd.


Pastors wordt 'superambtenaar', en die kwalificatie zal hem vanwege de helderheid aanstaan. Officieel klinkt de functie plechtiger: programmadirecteur Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid.


Dat Pastors in de race was, zoemde al maanden rond. Toch was het dinsdag even slikken bij deze en gene in politiek Rotterdam toen het nieuws uitlekte. De kwelgeest van de lokale PvdA verlaat weliswaar de politieke arena, verlost van Pastors zijn de politici allerminst. Het strookt niet met zijn natuur dat hij zich als een serviele ambtenaar opstelt. Daarbij: hij is oud-wethouder.


Juist als wethouder van Infrastructuur (2002-2005) heeft Pastors zijn sporen achtergelaten in het stadsdeel waarmee hij nu opnieuw bemoeienis krijgt. Hij stimuleerde de verkoop van huurwoningen in volkswijken en stelde toelatingseisen aan kansarmen. De zogeheten 'Rotterdam-wet' werd onder zijn bewind een feit.


Maar in Zuid, of 'op', zoals Rotterdammers zeggen, wordt de benoeming niet met instemming begroet. Althans, niet bij de bestuurders. De door de PvdA gedomineerde deelgemeenten Charlois en Feijenoord hadden één stem in de sollicitatiecommissie en keerden zich tegen de kandidatuur van Pastors.


Voorzitter Ed Goverde van het dagelijks bestuur van Feijenoord maakte er dinsdag geen geheim van dat hij weinig gelukkig is met de aanstelling van Pastors. Die heeft nogal veel lelijke dingen over ons en over de vele migranten in Zuid gezegd, vindt hij. 'Als politicus had hij steeds zijn vaste thema's en die zal hij nu toch moeten loslaten. Hij zal nu over zijn eigen schaduw heen moeten stappen.' Want in Zuid, met 200 duizend inwoners, zijn de sociale problemen van een 'on-Nederlandse schaal', aldus een eerder rapport van oud-burgemeesters Deetman en Mans.


GroenLinks en SP zien de benoeming graag toegelicht in de gemeenteraad. SP-raadslid Leo de Kleijn: 'Pastors zelf wilde juist alle openheid over ambtelijke benoemingen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden