Pastoors voor versoepeling van celibaat

Een op de drie pastoors in Limburg is voor versoepeling van het celibaat. Ze vinden dat uitgetreden en getrouwde priesters die zich sterk verbonden blijven voelen met het ambt, weer de mogelijkheid moeten krijgen de katholieke eredienst te leiden. Dit blijkt uit een inventarisatie van dagblad De Limburger onder ruim dertig pastoors.

De pastoors reageren op het pleidooi van hun ambtgenoot Fons Kurris van de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek om de regels te versoepelen. Hij kent veel oud-collega’s die uittraden omdat ze ‘de verleiding niet konden weerstaan’. Dat is een aderlating voor de kerk, vindt Kurris. ‘Zo gingen vaak goede pastoors verloren.’

Het celibaat staat ter discussie door de niet aflatende stroom berichten over katholieke geestelijken die seksueel over de schreef zijn gegaan in hun omgang met kinderen. Al langer bestaat ook binnen de kerk een stroming die vindt dat de seksuele onthouding te hoge eisen stelt aan geestelijken.

Sommige van de in Limburg ondervraagde priesters vinden dat hun ambt ook opengesteld zou moeten worden voor vrouwen. Bisschop Frans Wiertz van Roermond zegt dat ‘in een vrij land iedereen zijn mening mag hebben’ maar dat het celibaat wat hem betreft niet ter discussie staat. ‘Ik houd vast aan de lijn van Rome.’

De meeste pastoors die zich tegenover de krant niet tegen handhaving van het celibaat uitspraken, wilden in het geheel niet reageren.

In de discussie over het misbruik van kinderen binnen de rooms-katholieke kerk kwam Broer Huitema, overste van de Fraters van Tilburg, in het paasweekend met de bekentenis dat zijn congregatie in de jaren zestig en zeventig enkele keren maatregelen heeft genomen tegen broeders van wie bekend werd dat zij pupillen hadden misbruikt. Dat meldt Huitema in een ingezonden stuk in enkele regionale kranten.

Sommige overtreders zijn volgens de overste naar het buitenland gestuurd, anderen moesten hun onderwijsbevoegdheid in het openbaar inleveren. Ook zijn broeders vanuit hun functie als onderwijzer of opvoeder naar een administratieve taak verplaatst. Dat was toen beleid, aangezien de bestuurders in die tijd wel wisten dat seksueel misbruik voorkwam.

De congregatie van Onze Lieve Vrouw, Moeder der Barmhartigheid, Fraters van Tilburg is recent genoemd in de misbruikaffaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden