Pastoor heeft groot gelijk

In de kerk bestaan andere regels dan in de wereld. Dat zij homo's de communie weigert is logisch. Ze móet wel.

‘De kerk behoort een moreel kompas te zijn en daarbij past dat niemand wordt uitgesloten’, stelt Lilianne Ploumen naar aanleiding van haar voornemen om zondag tijdens de mis aanwezig te zijn in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Aanleiding hiervoor is dat de pastoor van Reusel, Luc Buyens, de communie heeft geweigerd aan een homoseksuele Prins Carnaval. ‘Wat hier gebeurd is, is zó achterhaald, zó middeleeuws, dat ik hoop dat de Sint-Jan zondag zal uitpuilen’, zegt Ploumen. Ze roept iedereen op om de mis bij te wonen omdat dit ‘alle politieke belangen te boven’ gaat. ‘Hetero én homo moeten hierin solidair zijn’.

Kompas
De kerk is ontegenzeggelijk een moreel kompas. Dat kompas wijst naar een ander noorden dan Ploumen wenselijk vindt. Niet het seculier liberale noorden of het hedonistische noorden. Het wijst ook niet naar de emancipatorische denkbeelden van PvdA, die het noorden en zuiden al jaren kwijt is. Het moreel kompas van de rooms-katholieke kerk wijst naar de waarden en normen van de Moeder, de Heilige Kerk. En daar is helemaal niets mis mee.

In de kerk bestaan andere regels dan in de wereld. Een kerk is ook niet een democratie. Dit betekent dat je wel kunt vinden dat de kerk een verkeerd moreel kompas is, maar dat je niet met meerderheid van stemmen kunt bepalen dat dit verandert. Ook niet als je busladingen mensen van diverse seksuele geaardheid naar de Sint-Jan vervoert om het bisdom Den Bosch te laten merken dat je het er niet mee eens bent. Wat je op die manier wél bereikt is dat allerlei waardevolle praktijken die zijn ontstaan door het inzicht, de wijsheid en de ervaring van dienaren van de kerk, kapot worden maakt.

Pastoor
Er zijn mensen die de communie ontvangen terwijl zij daar volgens de leer van de kerk niet voor in aanmerking komen. In die gevallen heeft de pastoor een eigen afweging gemaakt, waarbij hij zowel de zorg voor de parochiaan als de leer van de kerk een plaats heeft gegeven. Die gewoonte wordt nu om zeep geholpen door Ploumen en haar homo-hetero solidariteitsclub. En zie wat het resultaat is. Na de hostieaffaire en het gesprek van bisschop Hurkmans van Den Bosch met het COC en Henk Krol van de Gay Krant, zei de monseigneur dat zijn kerk de komende tijd de opvattingen over de communie veel strikter gaat uitdragen. Terecht. De kerk kan deze provocatie niet onbeantwoord laten.

Misbruik
Nu zijn er mensen die in deze zaak verwijzen naar het seksuele misbruik van kinderen door dienaars van katholieke kerk. Dat misbruik is een zeer ernstige kwestie en de daders moeten strafrechtelijk vervolgd worden. Nog altijd wordt dat soms door bisdommen voorkomen, door het betalen van schadevergoedingen en dat is verwerpelijk. Maar een vergelijking met deze hostiekwestie gaat volledig mank. Waarom? Omdat er met de hostieweigering geen sprake is van een strafbaar feit maar van het volgen van de regels van de kerk door een van haar dienaren.

Tegen deze pastoor Buyens is aangifte gedaan wegens discriminatie. De godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat zijn hier in het geding. En dat gaat inderdaad alle politieke belangen te boven, zoals het ook de belangen van homo’s en hetero’s te boven gaat. Als er al solidariteit zou moeten worden betoond in deze merkwaardige hostieaffaire, dan zou dat solidariteit met de pastoor en het bisdom Den Bosch moeten zijn.

Daarbij geef ik het volgende ter overweging. De gemeenschap met lichaam en bloed van Jezus Christus laat zich niet afdwingen. Niet door ludieke acties. Niet door roze driehoeken, aangiftes of de rechter. Niet door een bezoek aan de Sint-Jan terwijl je daar normaalgesproken op zondag niet te vinden bent. De communie wordt niet afgedwongen. Die ontvang je, of niet. En altijd in deemoed.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden