Pastoekasten en loopfietsen

Rondstruinen in de steegjes van historisch Leiden is best aangenaam. Idyllische bankjes onder grote bomen en af en toe naar binnen bij een winkel of een klein café.

GIDI HEESAKKERS

Eén keer eerder was ik in Leiden. Het was in de derde klas van de middelbare school, in de tijd dat ik oordelen sneller klaar had dan huiswerk. Van die ene keer herinner ik me een pikzwarte rokerslong op sterk water in het Anatomisch Museum en een mammoetskelet in Naturalis.

Wat ook is bijgebleven, is dat de H&M tegenviel en dat ik ruzie heb gemaakt over de plek waar mijn vriendinnen en ik zouden gaan avondeten. Tegen ieders zin in werd het een snackbar op twee minuten lopen van het station, met klodders mayonaise tegen de muren en een norse eigenaar, die kettingrookpauzes boven de vetput hield. Leiden ging mijn langetermijngeheugen in als 'stomme kutstad' en ik beloofde mezelf twee dingen: nooit gaan roken en nooit meer in Leiden komen.

Dat er bakken water door deze bij nader inzien erg leuke stomme kutstad stromen, had ik indertijd niet eens meegekregen. Ditmaal belandde ik op aanraden van een Leidenliefhebber in het Pieterskwartier, een met kinderkopjes belegde buurt in de binnenstad. Aan de rand van deze historische wijk staan de studentenhuizen van prins Willem-Alexander en koningin Beatrix. Je kunt er door allerlei steegjes struinen en af en toe een café of winkel binnen wandelen. Vieze snackbars zijn er niet. Her en der staan idyllische bankjes rondom grote bomen. Het was natuurlijk mooi geweest als ik mezelf op een van die bankjes had voorgenomen om te stoppen met roken. Maar ja.

Koop er per ongeluk een bank uit de jaren zeventig

Ju en Ju is de uit de hand gelopen hobby van verzamelaars Marcel Ju en Karim Sambou. In hun winkel aan de Raamsteeg 13, net buiten het Pieterskwartier, staan hun vintage designvondsten uitgestald. Denk Pastoekastjes, Gispen-stoelen en lampen van Dijkstra en Raak. Op loopafstand bevindt zich een tweede winkel (Hogewoerd 33). Marcel en Karim openen de deuren alleen op donderdagavond, vrijdag en zaterdag. De rest van de week stappen ze voor dag en dauw uit bed, om op markten in Nederland en België het kaf van het koren te scheiden. Dat kunnen ze goed.

Vind er verantwoorde cadeautjes om kinderschoenen mee te vullen

Kinderwinkel Lila (Nieuwsteeg 16) is al dertig jaar alles behalve Intertoys of Bart Smit. Elektronische spelletjes en hypes zijn nergens te bekennen. Of zoals de bevlogen eigenaresse zegt: 'Teletubbies komen er hier niet in.' Wat dan wel? Houten trein- en knikkerbanen. Of poppenhuizen, verkleedkleren, winkeltjes met toebehoren, loopfietsen en puzzels. En heel veel meer van zulks.

Ga voor weinig geld naar huis met andermans dure miskopen

Bij Second Trend (Langebrug 20-G) hangt tweedehands designerkleding van het klassieke soort. Op een geluksdag trek je hier een pronkstuk uit de rekken van merken zoals Stills, Dolce & Gabbana of Dries van Noten. Alles is van goede kwaliteit. Kleding aanbieden waar je zelf op uitgekeken bent, kan bij Second Trend trouwens ook.

Word er op je hongerige wenken bediend

In Eetwinkel Noroc (Pieterskerk-Choorsteeg 4) bekruipt je mogelijk het gevoel dat je bij een vriend in de keuken zit. Een drukbevolkte keuken waarschijnlijk. Het is hier maar klein, dus tussen de middag is het er al gauw vol. Mocht er even geen tafel vrij zijn, dan is het goed nieuws dat de lekkere broodjes ook 'to go' worden gesmeerd. In de avond kun je hier terecht voor wat de eigenaars een 'private diner' noemen. Zij koken, de gast en zijn gezelschap leunen tevreden over hun buik wrijvend achterover.

Ook niet verkeerd

- Burgerzaken (restaurant), Breestraat 123.

- Koffiehuisje 't Suppiershuysinghe (koffie en broodjes). Gerecht 2.

- Bik (ouderwetse drogisterij), Doezastraat 4.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden