Pastinaaksherry

Mooi die ontluikende natuur, maar je kunt er beter ook wat te drinken bij hebben. Jan van Schaik bundelde zijn kennis op het gebied van zelf wijn, bier en gedistilleerd maken in het Handboek dranken (Kosmos-Z & K; euro 22,99)....

Adriaan de Boer

Het is doodsimpel, schrijft Van Schaik. Biertje? 'De basis van een goed bier is hygiëne en goede gist. Maal mout, maak er een papje van met water, doorloop diverse temperaturen (. . .) en zeef de granen er weer uit. Kook het wort met de hop een uur, laat afkoelen, voeg gist toe en bottel na het klaren.' Binnen de maand op dronk.

Op de vraag voor wie deze hobby geschikt is, luidt het antwoord (na gepensioneerden die wat om handen willen hebben en werkenden die ontspanning zoeken na gedane arbeid): 'Voor alcoholisten die zo leren geduld te hebben.' Van Schaik noemt ook 'hen die tegen alcohol zijn en die zelf een alcoholvrij bier leren brouwen' en gaat zo nog even door. Weet je je geen raad met het fruitoverschot uit eigen tuin, dan leidt hij je eveneens met plezier zijn borrelende en gistende wereld binnen. Voor de zekerheid richt hij zich nog tot flatbewoners die in de natuur hun vruchten verzamelen, alsmede tot de kweker met valfruit.

Nog iemand vergeten? Ja, 'nerveuze mensen' die al brouwend en vergistend tot rust komen. De bottom line is dat iedereen tot de doelgroep behoort, ja zelfs 'domme mensen, want zolang zij het recept volgen, kan er niets misgaan'. Stap voor stap maakt Van Schaik inderdaad in klare taal de beginner wegwijs en scherpt hij de kennis aan van de gevorderde die het moutkiemen al onder de knie heeft, voor wie het eiwitafbrekende enzym zijn werking heeft ontsloten, en die in kleine kring al eer inlegt met zijn rozenbottelport of pastinaaksherry.

Die kleine kring is cruciaal.

Wijn en bier maken mag, maar Van Schaik laat een heikel punt onvermeld. Distilleren thuis is niet toegestaan, ook niet wanneer je de inspectie aanbiedt accijns af te dragen. De wet staat het bezit van een distilleerkolom al niet toe 'zonder daartoe strekkende vergunning'. Die wordt nooit afgegeven, dus riskeer je op papier vier jaar celstraf. Je moet geen tweehonderd liter maken, zegt een Amsterdamse drogist met uitgebreid assortiment aan stook- en brouwgerei. Je zit in de gedoogsfeer, meent ook een postorderhandelaar in Valthermond. 'Je moet natuurlijk niet aan de buren gaan lopen verkopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden