Pastei met draadjesvlees

Terwijl de rest van Nederland naar Boer zoekt vrouw kijkt, zit ik op zondag klaar voor The Tudors, de dramaserie over Hendrik de Achtste. Niet vanwege het verhaal, want dat kende ik al.

Marcus Huibers
null Beeld

Ingrediënten

(Voor 6-8 personen)

1,5 kg runderriblap, in blokjes
3 uien
6 tenen knoflook, gehakt
3 blaadjes laurier
3 dl port
4 dl runderfond
worcestershire­­saus
400 gram bospeen, in stukjes
550 gram bloem
3 eieren
350 gram roomboter
springvorm (bakblik)

Ook niet vanwege de acteerprestaties, want die zijn er niet. Nee, ik kijk vanwege de vleespasteien die regelmatig in beeld komen.

Dat is me wat, die vleespasteien. Terwijl Hendrik de ene na de andere hitsige hofdame bestijgt, worden de vleespasteien onder klaroengeschal de kamer in gedragen, de een nog mooier versierd dan de andere. Vaak zit er een opgezette fazant bovenop, wat doet vermoeden dat het om een fazantenpastei gaat. Maar zeker weten doe je het niet, en dat maakt die vleespasteien zo waanzinnig spannend.

Wat zou er toch in zitten? Hendrik steekt er wel eens plompverloren een vork of een vuist in, en daar blijft het dan ook bij, terwijl ik op het puntje van mijn stoel zit. Het is de enige spanningsboog die in The Tudors tot het einde toe wordt gerekt. Eigenlijk is een vleespastei vreselijk ouderwets. Reden temeer om zelf zo'n pastei in elkaar te knutselen.

Kneed korstdeeg van 500 gram bloem, twee eieren, 300 gram zachte boter en een flinke snuf zout, en laat een half uur rusten in de koelkast.

Braad het vlees in porties aan, in olie. Haal het vlees uit de pan, en bak ook de uien en knoflook in het vet. Doe alles in een braadpan, samen met de laurier, port en fond, en kruid met zout, peper en worcestershiresaus. Laat drie uur met gesloten deksel sudderen in een oven op 120°C, en doe het laatste uur de bospeen erbij.

Vis het draadjesvlees uit de pan, en zeef het suddervocht. Laat 50 gram boter met eveneens 50 gram bloem smelten, en roer totdat het mengsel begint de kleven. Schenk het suddervocht erbij, en verhit en roer totdat de saus gebonden is.

Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde lap, en bekleed er de ingevette springvorm mee. Vul de pastei eerst met vlees, en schenk daarna de saus erover. Dek af met een tweede lap deeg, druk goed aan bij de randen, en bestrijk met eigeel. Bak de pastei 40 minuten in een oven op 200°C, en serveer met een opgezette fazant erbovenop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden