Pastasaus

Er zijn van die dagen dat kinderen ineens een extra oog hebben voor reclame. Zo reden we maandag door de stad en overal zagen ze ineens posters van de HEMA – 'altijd jezelf'....

Martin Bril

De HEMA adverteerde met verschillende producten: een vlieger voor op het strand, een voetstring (een slippertje met een touwtje tussen de tenen), een wegwerpcameraatje, een pinksterstol, een zwembroek en een pot pastasaus. Zoals altijd in HEMA-campagnes waren de spullen voorzien van mensen, klassieke gewone mensen – de doelgroep.

De pot pastasaus bevond zich in gezelschap van een vroegoude jongen in een slobberend, donkerblauw pak. Hij hield de pot in de kom van zijn arm en keek erbij alsof hij poseerde met zijn eerste baby. Zo te zien had hij op de geboorte goed het glas geheven.

Het waren de kinderen die mij attent maakten op de prijs van de pot pastasaus – A 4,95. 'Elf gulden', riepen ze, 'elf gulden pap, voor een pot pastasaus! Dat kan niet!'

Nu koop ik nooit pastasaus, maar de laatste tijd valt het me wel op dat alles zo ontzettend duur is geworden. Andere mensen hadden het daar drie weken na de invoering van de euro al over, maar bij mij is het muntje nu pas gevallen. Beter laat dan nooit, zo zie ik het maar.

Daags daarop haastte ik me naar het dichtstbijzijnde HEMA-filiaal om de pot pastasaus in het echt te zien. Misschien zaten er wel zulke spectaculaire ingrediënten in dat A 4,95 een koopje was. Maar hoe ik ook zocht, geen pot pastasaus. En toen ik er naar vroeg, zei een hulpvaardige juffrouw dat ze die potten ook helemaal niet hadden. De voetstring en de vlieger hadden ze wel, maar ook de pinksterstol had dit filiaal niet bereikt.

Ik zette mijn queeste voort en begaf me naar Albert Heijn en de Edah om eens te kijken wat bij de concurrent een pot pastasaus kost – welnu voor een pot met 600 gram vraagt de Edah A 1,99 (saus van Heinz) of A 1,19 (het huismerk) en Albert Heijn A 2,25, maar dan heb je wel 690 gram saus van het merk Grand Italia waar anderhalve kilo tomaten in is verwerkt. Dit maakte het raadsel van de HEMA-pastasaus alleen maar groter en mij koppiger.

Ik fietste naar nog twee filialen.

Ook daar hadden ze de pot niet.

Er restte geen andere weg dan een telefoontje naar het HEMA-hoofdkwartier. Daar beloofde een vriendelijke dame de zaak tot de bodem uit te zoeken en verdomd als het niet waar is, maar na een half uur belde ze terug. De prijs klopte.

A 4,95.

Wat ook klopte, was dat de pot nergens te vinden was, want hij wordt pas eind van deze week uitgeleverd. Als ik A 4,95 (11 gulden!) aan de dure kant vond voor een pot pastasaus, moest ik me bedenken dat het a. een hele grote pot is, met een liter saus, b. dat die saus in Italië is gemaakt, c. uit maar liefst 95 procent tomaten bestaat en d. dat er extra fijne olijfolie in voorkomt. Ik bedankte de dame voor de informatie en voelde me ineens heel nutteloos – al kon niet worden ontkend dat ik mijn best had gedaan.

Elf gulden voor een pot pastasaus, bij de HEMA! Het spookt nog steeds in me na. Sommige dingen kun je maar beter niet weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden