Pastasalade met chorizo en rucola

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pastasalade met chorizo en rucola (hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen).

Loethe Olthuis
null Beeld .
Beeld .

Afgelopen zondag gaf ik een lezing op Landgoed Wickenburgh bij Houten over 'Je weet niet wat je eet'. Het was, al zeg ik het zelf, een groot succes, met aardige mensen die oprecht geïnteresseerd waren. En het weer en de landgoedtuin waren sprookjesachtig mooi.

Van de lezing hield ik bovendien aardig wat eten over - ik had van alles meegenomen om over te vertellen: biologische paprika's; komkommers met een plastic velletje, goed tegen voedselverspilling omdat ze veel langer stevig blijven; een chorizoworstje met 'dextrose', gewoon suiker dus; peultjes uit nota bene Madagaskar, dubbel fout omdat ze per vliegtuig hier zijn gekomen; 'vezelrijke' pasta - koop liever volkoren; en radijsjes, prima seizoensgroente in mei. Bovendien staat er een veldje sappige rucola in mijn groentekas op springen. Dat moest toch wel inspiratie geven? Klopt.

Ingrediënten

• 1 groentebouillonblokje

• 200 g peultjes

• 160 g fusilli (spiraalpasta)

• 1 oranje paprika, in heel kleine stukjes

• 125 g radijsjes, schoongemaakt, in dunne plakjes

• 2 eetl. olijfolie

• 150-160 g chorizo, in kleine stukjes

• 3 lente-uitjes, in halve ringetjes

• 2 eetl. witte wijnazijn

• 50 g rucola

Bereidingswijze

Het werd deze snelle pastasalade, prima van tevoren te maken. Haal hem een half uur voor het eten uit de koelkast. Foute peultjes eten is altijd beter dan ze weggooien, maar koop liever Nederlandse peultjes. Of vervang ze door stukjes Nederlandse groene asperges, ook erg lekker.

Breng in een middelgrote pan ruim water met het bouillonblokje aan de kook. Doe de peultjes erin, breng opnieuw aan de kook en kook ze in krap 3 minuten nog net knapperig. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel ze koud onder de kraan. Laat uitlekken.

Breng het water opnieuw aan de kook en kook de pasta beetgaar. Giet af en spoel koud onder de kraan. Laat goed uitlekken. Meng pasta, paprikastukjes, peultjes en radijsplakjes in een grote kom. Verhit de olijfolie in een wok. Roerbak de chorizostukjes in ongeveer 5 minuten op laag vuur knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, doe de uiringetjes in het bakvet en roerbak ze kort op hoog vuur. Voeg de azijn toe, laat heel even bruisen en draai het vuur uit. Schenk de warme uiendressing over de pastasalade. Schep goed door en laat afkoelen in de koelkast.

Hak intussen de rucola grof. Meng eerst de chorizostukjes en daarna de rucola door de salade. Breng pittig op smaak met zout en peper en eventueel nog wat azijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden