Pasta met palmkool

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Met vandaag: Pasta met palmkool (hoofdgerecht voor 4 personen).

Op dat stadsakkertje waarover ik vorige week schreef, stonden niet alleen bieten. Aan de rand van het akkertje stond een wonderlijk laag palmboompjesbos. De toppen van de boompjes reikten niet hoger dan de heup en ertussen stonden enthousiastelingen met modderige laarzen de bladeren te plukken: palmkool!

Mocht u dat niet kennen: denk aan de naam. De kool groeit als een palm, met wijduitstaande donkergroene lange bladeren. Als je die vanaf de onderkant plukt, groeit de plant zelf gewoon door en krijgt hij de vorm van een palmboom. Hoewel hij veel wordt geteeld in Italië - deze cavolo nero hoort in de minestronesoep - is het ook hier een winterharde plant. Volgend jaar zet ik 'm in mijn tuin, want van palmboompjes in de winter word ik vast erg blij.

Tot een paar jaar geleden was palmkool bij ons niet te vinden, hooguit bij een groentejuwelier of een ernstig ecologische boerenmarkt, maar tegenwoordig ligt die gewoon in de supermarkt. Het blad is hard, maar sneller gaar dan dat van boerenkool of groene kool. Je moet wel de nerf uit het blad halen. Sommigen snijden die nerf klein en roerbakken die mee in het gerecht, maar dat vind ik zelf niet zo lekker. Weg met de nerf!

Ingrediënten

200 g kippendijfilet
Olijfolie
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
400 g palmkool
400-500 g verse tagliatelle
15 cherrytomaatjes
Zout, peper
Citroensap
100 g geraspte oude kaas

Snijd de kip in kleine stukjes, bestrooi met zout en peper en bak ze in een ruime pan in hete olijfolie snel bruin. Snijd ui en knoflook in plakjes en bak ze even mee. Snijd de paprika in blokjes en doe ze bij de kip en de ui. Roer om en zet het vuur wat lager. Was de palmkoolbladeren, ris het blad van de harde nerf en snijd het blad in reepjes. Zet het vuur weer hoog, doe de palmkool erbij en roerbak het een paar minuten. De kool zal snel slinken, dus vrees niet als het eerst niet past.

Kook ondertussen de tagliatelle in ruim water met zout. Schep 1 soeplepel van het kookvocht bij de palmkool en laat het even sudderen. Halveer de tomaatjes en doe ze bij de kool. Breng op smaak met zout en peper en spriets er wat citroensap over.

Giet de tagliatelle af en verdeel over vier borden. Schep de kool erop, strooi er geraspte oude kaas over en serveer meteen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden