Recept
Pasta met courgette, hazelnotenkruim en rozemarijn
Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Pasta met courgette, hazelnotenkruim en rozemarijn (Hoofdgerecht voor 4 personen)
Het Franse departement Lot-et-Garonne is grootleverancier van gedroogde pruimen, de prunes d'Agen, vernoemd naar de rivierhaven van waaruit ze vroeger werden verscheept. De naam van het gebruikte pruimenras, de prune d'ente, verbasterde bij ons tot pruimedant. In de dalen van de Lot en de zijrivieren rijgen zich de boomgaarden aaneen. Maar pruimenteelt is ook maar zo, eh, pruimig. Een stel jonge landbewerkers stortte zich daarom een aantal jaren geleden op het kweken van hazelnoten. De bulk daarvan komt uit Turkije en uiteraard zijn de nocciole van Piemonte beroemd, maar verder worden de nootjes op weinig plekken verbouwd (hoewel, in Midden-Limburg hebben wij nog de Hazelarij).
Wij bezochten het Maison de la Noisette, waar een virtuele eekhoorn ons rondleidde langs de productiestadia. De Fransen hebben de teelt bijna hightech gemaakt, met ondergrondse druppelirrigatie en het gebruik van een variëteit die, eenmaal rijp, zijn nootjes gewoon laat vallen in de klaarliggende netten. De doppen van de gepelde noten worden verstookt om huizen warm te houden. Zo'n 250 gezinnen leven ervan en dat gaat goed, want de vraag is enorm, terwijl het aanbod maar nauwelijks groeit. Ferrero, die Nutella maakt, koopt een kwart van de wereldproductie op, maar de concurrentie roert zich.
Na het bezoek was er het winkeltje natuurlijk. Geroosterd notenkruim kocht ik er, en hazelnotenolie en hazelnotenpasta, puur en zonder suiker of cacao. Aanbevelenswaardig spul, maar op de olie na in Nederland slecht te krijgen.
Bereiding
Maal de hazelnoten in twee porties in het bakje van de staafmixer. Ga niet te lang door, want dan wordt het pasta. Rooster het kruim in een droge koekenpan tot het kleurt en geurt en blijf erbij, want verbranden is zo gebeurd.
Bak de plakjes courgette in een of meer grote koekenpannen in olijfolie; ze moeten allemaal op de bodem liggen. Draai om als ze mooi gekleurd zijn. Bestrooi met zout en bewaar. Bak ook de ui in wat olie tot hij zacht wordt. Bak op het laatst de rozemarijn mee.
Kook de pasta al dente in water met zout. Giet af en meng met de courgette, ui en het geroosterde kruim. Sliert er als u wilt hazelnootolie overheen. Wie het te tam vindt, doet nog iets met chilivlokken.
Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl
Ingrediënten
120 g blanke hazelnoten
500 g courgette, liefst kleintjes, in plakjes
6-8 eetl. olijfolie
1 rode ui, in dunne halve plakken
wat plukjes verse rozemarijn
400 g korte pasta
optioneel: wat chilivlokken