Passie en strijd is er, nu nog punten

Financieel is AZ weer gezond, maar sportief zit het de club niet mee. De fans van de kampioen van 2009 hebben er moeite mee.

WILLEM FEENSTRA

DE FANS

Vanaf de bar van het Dirk Scheringa Supportershome stijgt gemor op. Het is 19.00 uur, zeven kwartier voor de aftrap van AZ tegen ADO Den Haag. De grote ruimte onder de tribune is nog zo goed als leeg. Vijf vrijwilligers van de supportersvereniging turen naar een tv boven de tapkast. De beelden komen uit Friesland, waar PSV uitermate slap speelt tegen Heerenveen. 'Dit is toch ongelooflijk triest', briest iemand.

Waar die irritatie vandaan komt? 'Je kijkt zeker geen voetbal', sneert Marco, een van de aanwezigen. 'Heerenveen is onze concurrent in de strijd tegen degradatie! De kans dat we straks nacompetitie spelen is gewoon groot!'

In de tollende centrifuge van de eredivisie, waar een paar punten het verschil kunnen maken tussen het linkerrijtje en de nacompetitie voor lijfsbehoud, is AZ de opvallendste gedupeerde. Marco vertegenwoordigt een groeiende groep fans die zich meer en meer zorgen maakt over de prestaties. Al vijf keer op rij werd niet gewonnen. De gedachte dat (voormalig) subtopper AZ niet zou kunnen degraderen, hebben de supporters laten varen.

Het supportershome is bezaaid met relikwieën uit de historie van de club. Aan het plafond hangt, naast de kampioensvlag, een zwart petje. Het is van Remco Strik, voorzitter van de supportersvereniging. Hij droeg het altijd toen AZ nog in de eerste divisie speelde. Met weemoed denkt hij terug aan de Alkmaarderhout, het oude stadion. 'Dat waren mooie tijden', zegt hij.

Strik vertelt over de zorgen van de fans. Hij lijkt begrip te hebben voor het hoe en waarom. Hij noemt de sportieve terugval onvermijdelijk. 'Ik had eigenlijk verwacht dat het vorig seizoen al zou gebeuren. Na het debacle met DSB kon het niet alleen maar goed blijven gaan.' Nu is het dan zover, al is pech volgens hem ook een belangrijke factor. 'Als de aanvallers gewoon de kansen zouden benutten, hadden we zeker tien punten meer gehad.'

Vanavond moet het gebeuren, weet Strik. Wanneer de spelers straks het veld opkomen, zullen fans een spandoek ontvouwen om hun onvrede kenbaar te maken. Wat er op dat doek staat? 'Ik weet het niet precies, maar volgens mij dat er punten moeten komen of zo.' Daar zal iedereen in Alkmaar het mee eens zijn.

DE COMPLICATIES

Het is de wisdom of the crowd, zoals AZ-directeur Toon Gerbrands het noemt. Hij prijst zich gelukkig met de fans, van wie velen de mindere tijden van AZ nooit meemaakten. Afgemeten aan de reacties die hij krijgt, is er nog voldoende geduld. De directeur stond voor de moeilijke taak van AZ, na de val van geldschieter Dirk Scheringa, weer een zelfvoorzienende club te maken.

In tweeënhalf jaar moest 25 miljoen euro worden binnengehaald met de verkoop van spelers. 'Het was de enige manier om de toekomst veilig te stellen', zegt Gerbrands. 'Dat is gelukt.'

Volgens Gerbrands gaat het AZ buiten het veld dus voor de wind. De sponsorinkomsten zouden de afgelopen jaren consequent zijn toegenomen, alle seizoenkaarten zijn verkocht. 'We hebben weer een eigen vermogen van een paar miljoen euro. AZ is financieel gezond. We zijn niet meer afhankelijk van een bal op de binnenkant van de paal. Dat willen we ook nooit meer zijn.'

De verkoop van de smaakmakers van afgelopen seizoen heeft sportief zijn tol geëist. Al claimt Gerbrands dat de impact van het vertrek van Niklas Moisander, Rasmus Elm, Simon Poulsen en Brett Holman absoluut niet is onderschat. 'We hebben vrij goed gespeeld, alleen veel te wisselvallig.' Hij wijst op de bekerfinale tegen PSV. 'Als we die winnen, en we ontlopen de nacompetitie, is ons seizoen alsnog geslaagd. Dan hebben we een prijs én Europees voetbal.'

DE WEDSTRIJD

Als de spelers van AZ en ADO het veld betreden, tonen de fans inderdaad een spandoek: 'Zonder passie en strijd wordt degradatie een feit'. De tekst is anders dan Strik vermoedde, de essentie hetzelfde. De stadionspeaker roept supporters op om positief te blijven: 'Ga met z'n allen achter AZ staan, we hebben het nodig!'

Het spelen van degradatievoetbal vergt een ander soort mentaliteit. Daarover hebben de spelers van AZ afgelopen week intensief gesproken. Voor elkaar door het vuur gaan, vechten in de duels, nooit opgeven. Het is een nieuwe, onwennige realiteit.

Op de instelling van AZ valt vanavond weinig aan te merken. Toch bibbert de ploeg bij vlagen als een kind dat voor straf in de kou moet staan. De 1-0 van ADO, door Mike van Duinen, is een gevolg van persoonlijke fouten.

Waar AZ in voorgaande weken compleet werd ontregeld door een tegentreffer, blijven de gelederen nu gesloten. Uit een voorzet van Roy Beerens maakt Viktor Elm op fraaie wijze de gelijkmaker. Het spel golft daarna op en neer. Weer zijn er kansen, wederom springt AZ er slordig mee om. Het publiek staat hartstochtelijk achter de ploeg.

Het zit niet mee. Tegen het eind van de wedstrijd wordt Beerens onterecht teruggefloten vanwege buitenspel als hij alleen op de doelman af gaat. In de laatste minuut mist Steven Berghuis een grote kans. Met slechts een punt blijft AZ in degradatiezorgen.

Na afloop klinkt licht gefluit. Strik stuurt een sms'je: 'Ze hebben in ieder geval strijd geleverd, maar scoren blijft een probleem. Eén punt is beter dan geen. Volgende week maar drie punten.' Dan speelt AZ tegen lijstaanvoerder Ajax.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden